Nierówność z logarytmem
-
zdzicho0
- Użytkownik

- Posty: 157
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 9 razy
Nierówność z logarytmem
Mam pokazać coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{x}{1+x} \le ln(1+x) \le x}\)
Dla wszystkich \(\displaystyle{ x>-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{1+x} \le ln(1+x) \le x}\)
Dla wszystkich \(\displaystyle{ x>-1}\)
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nierówność z logarytmem
Zbadaj monotoniczność funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\ln(1+x)-x}\). W ten sposób otrzymasz drugą nierówność.
Pierwszą nierówność możesz albo otrzymać analogicznie jak drugą, albo możesz ją pomnożyć przez \(\displaystyle{ -1}\) i skorzystać z już udowodnionej drugiej.
Pierwszą nierówność możesz albo otrzymać analogicznie jak drugą, albo możesz ją pomnożyć przez \(\displaystyle{ -1}\) i skorzystać z już udowodnionej drugiej.
-
Browning0
- Użytkownik

- Posty: 333
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 82 razy
Nierówność z logarytmem
@norwimaj
A co zrobić z faktem że funkcja ta jest rosnąca na przedziale \(\displaystyle{ (-1, 0]}\) i malejąca w \(\displaystyle{ (0, \infty )}\)?
A co zrobić z faktem że funkcja ta jest rosnąca na przedziale \(\displaystyle{ (-1, 0]}\) i malejąca w \(\displaystyle{ (0, \infty )}\)?
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nierówność z logarytmem
Jest malejąca nawet na \(\displaystyle{ [0,infty)}\)
To teraz wiesz, dla jakiego \(\displaystyle{ x}\) ta funkcja przyjmuje największą wartość.
To teraz wiesz, dla jakiego \(\displaystyle{ x}\) ta funkcja przyjmuje największą wartość.
-
Browning0
- Użytkownik

- Posty: 333
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 82 razy
Nierówność z logarytmem
Hmm... Coś mi tu nie pasuje z tą monotonicznością
Pokaże moje wątpliwości:
Udowodnij że \(\displaystyle{ 2-2x \ge 3-3x}\) na przedziale \(\displaystyle{ x \ge 1}\)
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2-2x-(3-3x)}\) jest rosnąca. No i fajnie bo od większego odejmujemy mniejsze.
Udowodnij że \(\displaystyle{ 2-2x \le 3-3x}\) na przedziale \(\displaystyle{ x \le 1}\).
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2-2x-(3-3x)}\) jest nadal rosnąca, mimo że teoretycznie powinno być na odwrót bo od mniejszego odejmujemy większe.
Czyli tak jakby monotoniczność w.cale nie miała wpływu na to czy ta nierówność jest prawdziwa czy nie...
Pokaże moje wątpliwości:
Udowodnij że \(\displaystyle{ 2-2x \ge 3-3x}\) na przedziale \(\displaystyle{ x \ge 1}\)
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2-2x-(3-3x)}\) jest rosnąca. No i fajnie bo od większego odejmujemy mniejsze.
Udowodnij że \(\displaystyle{ 2-2x \le 3-3x}\) na przedziale \(\displaystyle{ x \le 1}\).
Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2-2x-(3-3x)}\) jest nadal rosnąca, mimo że teoretycznie powinno być na odwrót bo od mniejszego odejmujemy większe.
Czyli tak jakby monotoniczność w.cale nie miała wpływu na to czy ta nierówność jest prawdziwa czy nie...
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nierówność z logarytmem
Jeśli funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2-2x-(3-3x)}\) jest rosnąca na przedziale \(\displaystyle{ (-\infty,1]}\), to znaczy, że
\(\displaystyle{ x<y\le1\Longrightarrow f(x)<f(y)}\).
W szczególności jeśli za \(\displaystyle{ y}\) przyjmiemy \(\displaystyle{ 1}\), to dostajemy
\(\displaystyle{ x<1\Longrightarrow f(x)<0}\),
czyli \(\displaystyle{ 2-2x<3-3x}\) dla \(\displaystyle{ x<1}\).
\(\displaystyle{ x<y\le1\Longrightarrow f(x)<f(y)}\).
W szczególności jeśli za \(\displaystyle{ y}\) przyjmiemy \(\displaystyle{ 1}\), to dostajemy
\(\displaystyle{ x<1\Longrightarrow f(x)<0}\),
czyli \(\displaystyle{ 2-2x<3-3x}\) dla \(\displaystyle{ x<1}\).
-
Browning0
- Użytkownik

- Posty: 333
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 82 razy
Nierówność z logarytmem
Dobra, myślę że już rozumiem tzn. przynajmniej tę kwestię.
Ale tak w ogóle to trochę wybiegłem w przód z tymi pytaniami, bo właściwie to monotoniczność \(\displaystyle{ f(x)=\ln(x+1)-x}\) to odczytałem z wykresu. A to nie jest zadowalająca odpowiedź Sęk w tym że nie potrafię obliczyć tej monotoniczności rachunkowo...
Weźmy \(\displaystyle{ x_{1}<x_{2}}\).
\(\displaystyle{ f(x_{1})-f_(x_{2})=ln(\frac{1+x_{1}}{1+x_{2}}) - x_{1} + x_{2}}\).
Jak to dalej "zwalczyć"?
Ale tak w ogóle to trochę wybiegłem w przód z tymi pytaniami, bo właściwie to monotoniczność \(\displaystyle{ f(x)=\ln(x+1)-x}\) to odczytałem z wykresu. A to nie jest zadowalająca odpowiedź Sęk w tym że nie potrafię obliczyć tej monotoniczności rachunkowo...
Weźmy \(\displaystyle{ x_{1}<x_{2}}\).
\(\displaystyle{ f(x_{1})-f_(x_{2})=ln(\frac{1+x_{1}}{1+x_{2}}) - x_{1} + x_{2}}\).
Jak to dalej "zwalczyć"?
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nierówność z logarytmem
Browning0, a możesz korzystać z pochodnych?
Jaka jest definicja funkcji "logarytm naturalny"? Od tego zależy sposób rozwiązania.
Jaka jest definicja funkcji "logarytm naturalny"? Od tego zależy sposób rozwiązania.
-
Browning0
- Użytkownik

- Posty: 333
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 82 razy
Nierówność z logarytmem
Tzn. tak: mogę korzystać z pochodnych. Mogę też korzystać ze wzoru Taylora i Maclaurina, który chyba tu pomoże, bo znalazłem wcześniej rozwiązanie tego zadania, tylko wcześniej go nie rozumiałem, ale od ostatniego wykładu już chyba zajarzyłem
Mianowicie, na podstawie ... 335AAhrmBd i
\(\displaystyle{ \ln(x+1)=x-\frac{x^{2}}{2}+\frac{x^{3}}{3}-\frac{x^{4}}{4} \ldots}\)
No a to już łatwo widać że to jest mniejsze od x =)
No tylko ten wzór jest poprawny tylko dla \(\displaystyle{ x \in \left( -1,1 \right]}\). Zajrzałem również do notatek i tam również wyprowadzaliśmy wzór Maclaurina dla \(\displaystyle{ \ln(1+x)}\). I mimo że na początku zadania wyprowadzaliśmy dla \(\displaystyle{ x \in (-1,+ \infty )}\) to z czasem gdzieś się ten przedział zmniejszył do \(\displaystyle{ x \in \left( -1,1 \right]}\), nawet nie mogę znaleźć kiedy i dlaczego
Mianowicie, na podstawie ... 335AAhrmBd i
\(\displaystyle{ \ln(x+1)=x-\frac{x^{2}}{2}+\frac{x^{3}}{3}-\frac{x^{4}}{4} \ldots}\)
No a to już łatwo widać że to jest mniejsze od x =)
No tylko ten wzór jest poprawny tylko dla \(\displaystyle{ x \in \left( -1,1 \right]}\). Zajrzałem również do notatek i tam również wyprowadzaliśmy wzór Maclaurina dla \(\displaystyle{ \ln(1+x)}\). I mimo że na początku zadania wyprowadzaliśmy dla \(\displaystyle{ x \in (-1,+ \infty )}\) to z czasem gdzieś się ten przedział zmniejszył do \(\displaystyle{ x \in \left( -1,1 \right]}\), nawet nie mogę znaleźć kiedy i dlaczego
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nierówność z logarytmem
Jeśli możesz korzystać z pochodnych i nie musisz wyprowadzać wzoru na pochodną logarytmu, to czemu nie zbadasz monotoniczności za pomocą badania znaku pochodnej?
Pytałem o definicję, bo u mnie na pierwszym roku obowiązywała definicja podobna do tej:
Pytałem o definicję, bo u mnie na pierwszym roku obowiązywała definicja podobna do tej:
Przy takiej definicji nie trzeba wiele wysiłku, żeby zrobić zadanie.Logarytmem naturalnym nazywamy jedyną funkcję \(\displaystyle{ \ln:(0,\infty)\to\mathbb{R}}\) spełniającą warunki:
- \(\displaystyle{ \ln (xy)=\ln x+\ln y}\) dla \(\displaystyle{ x,y>0}\),
- \(\displaystyle{ \ln (1+x)\le x}\) dla \(\displaystyle{ x>-1}\).
-
Browning0
- Użytkownik

- Posty: 333
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 82 razy
Nierówność z logarytmem
Ach, to nie. U mnie logarytm naturalny był definiowany tylko za pomocą logarytmu przy podstawie "e".
No ale dobrze, rozwaliłem to sobie na podstawie pochodnych i monotoniczności. Rozważyłem dwa przypadki, w zależności od tego czy funkcja była rosnąca czy malejąca i w zależności od przedziału. Podobnie zrobiłem z lewą nierównością Tak tylko gwoli ścisłości: nie mieliśmy chyba na wykładzie tego twierdzenia czy uwagi że monotoniczność zależy od pochodnej. Ale chyba mogę to prosto uzasadnić tym, że pochodna w punkcje równa się tangensowi nachylenia stycznej w tym punkcie. I można "z rysunku" zobaczyć, że gdy funkcja jest rosnąca to tangens jest dodatni, jak malejąca to ujemny, zgadza się?
Super, było prostsze niż się spodziewałem, tylko ta monotoniczność trochę mi pomieszała!
Pozdrawiam i dziękuję za zaangażowanie!
No ale dobrze, rozwaliłem to sobie na podstawie pochodnych i monotoniczności. Rozważyłem dwa przypadki, w zależności od tego czy funkcja była rosnąca czy malejąca i w zależności od przedziału. Podobnie zrobiłem z lewą nierównością Tak tylko gwoli ścisłości: nie mieliśmy chyba na wykładzie tego twierdzenia czy uwagi że monotoniczność zależy od pochodnej. Ale chyba mogę to prosto uzasadnić tym, że pochodna w punkcje równa się tangensowi nachylenia stycznej w tym punkcie. I można "z rysunku" zobaczyć, że gdy funkcja jest rosnąca to tangens jest dodatni, jak malejąca to ujemny, zgadza się?
Super, było prostsze niż się spodziewałem, tylko ta monotoniczność trochę mi pomieszała!
Pozdrawiam i dziękuję za zaangażowanie!
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nierówność z logarytmem
Nie jest to takie łatwe. Chcesz pokazać, że \(\displaystyle{ f(x)>f(y)}\) dla \(\displaystyle{ x>y}\). To z tangensa nachylenia stycznej w jakim punkcie to wynika? Tu trzeba albo przeprowadzić jakieś rozumowanie korzystające z aksjomatu ciągłości liczb rzeczywistych, albo powołać się na twierdzenie Lagrange'a.Browning0 pisze: nie mieliśmy chyba na wykładzie tego twierdzenia czy uwagi że monotoniczność zależy od pochodnej. Ale chyba mogę to prosto uzasadnić tym, że pochodna w punkcje równa się tangensowi nachylenia stycznej w tym punkcie.
Dowód w tę stronę faktycznie jest prostszy, bo wynika z zachowania się nierówności w granicy. Ale to co napisałeś nie jest poprawne. Gdy funkcja jest rosnąca, to pochodna jest nieujemna, ale nie musi być w każdym punkcie dodatnia.Browning0 pisze:
I można "z rysunku" zobaczyć, że gdy funkcja jest rosnąca to tangens jest dodatni, jak malejąca to ujemny, zgadza się?![]()
-
Browning0
- Użytkownik

- Posty: 333
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 82 razy
Nierówność z logarytmem
@Up
Hmm, a jest możliwość żeby funkcja była rosnąca na przedziale \(\displaystyle{ I=[a,b]}\) i żeby pochodna tej funkcji w jakimkolwiek punkcje \(\displaystyle{ c \in I}\) była niedodatnia? Nie licząc przypadku gdy a albo b jest ekstremum lokalnym? Bo ja generalnie wszystko wnioskowałem z tej pięknej animacji: ... e_line.gif
Hmm, a jest możliwość żeby funkcja była rosnąca na przedziale \(\displaystyle{ I=[a,b]}\) i żeby pochodna tej funkcji w jakimkolwiek punkcje \(\displaystyle{ c \in I}\) była niedodatnia? Nie licząc przypadku gdy a albo b jest ekstremum lokalnym? Bo ja generalnie wszystko wnioskowałem z tej pięknej animacji: ... e_line.gif
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Nierówność z logarytmem
Standardowym przykładem jest funkcja \(\displaystyle{ x\mapsto x^3}\), ale również w przytoczonej przez Ciebie animacji pojawia się taki motyw.
-
Browning0
- Użytkownik

- Posty: 333
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 82 razy
Nierówność z logarytmem
@Up
A możesz podać konkretny przedział na którym jest rosnąca i konkretny punkt należący do tego przedziału taki, że pochodna w tym punkcie jest niedodatnia? Nieważne czy w \(\displaystyle{ x\mapsto x^3}\) czy w animacji? Bo ja jakoś tego nie widzę
A możesz podać konkretny przedział na którym jest rosnąca i konkretny punkt należący do tego przedziału taki, że pochodna w tym punkcie jest niedodatnia? Nieważne czy w \(\displaystyle{ x\mapsto x^3}\) czy w animacji? Bo ja jakoś tego nie widzę