Wzrosła cena rynkowa 1Kg pomidorów z 3 do 4zł a wielkośc podazy wzrosła z 700kg do 750kg. oblicz elastycznosc podazy.
Wzrost ceny dobra Y z 4 do 6 powoduje że wielkosć popytu maleje z 200 do 160j. Oblicz cenowa elastyczność
Mam problem nie wiem które od którego odejmować. Proszę o rozwiązanie lub napisanie co sie odejmuje od czego.
Dwa zadania z elastyczności popytu i podaży
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 cze 2008, o 00:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warka
Dwa zadania z elastyczności popytu i podaży
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 13:50 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 17 razy
Dwa zadania z elastyczności popytu i podaży
Co od czego odejmujesz to bez różnicy, bo z wartości bierzesz wartość bezwzględną.
Ważne by w różnice przyrównywać do ceny/popytu/podaży początkowej
Ważne by w różnice przyrównywać do ceny/popytu/podaży początkowej
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Dwa zadania z elastyczności popytu i podaży
To zależy jaka elastyczność (albo raczej czego). Czasami wystarczy tylko wielkość zmieny, a czasem także kierunek.milka333 pisze:Co od czego odejmujesz to bez różnicy, bo z wartości bierzesz wartość bezwzględną.
Ważne by w różnice przyrównywać do ceny/popytu/podaży początkowej
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Dwa zadania z elastyczności popytu i podaży
Elastyczność cenowa popytu zna przypadki, że przy wzroście ceny, może wzrosnąć popyt. Zatem zawsze trzeba mieć to gdzieś w pamięci. ALe starczy dywagacji, co z zadaniem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 17 razy
Dwa zadania z elastyczności popytu i podaży
Zapomniałam o istnieniu punktowej i łukowej. W głowie miałam tylko prostą... A wczoraj mialam z tego kolokwium... Dzięki Frey za słuszną uwagę.
Więc przykładowo drugi przykład cenowa elastyczność prosta:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{160-200}{200}}{ \frac{6-4}{4} }}\)
Policzyć, wziąć wartość bezwzględną.
Cenowa elastyczność łukowa:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{160-200}{ \frac{1}{2}(160+200) }}{ \frac{6-4}{ \frac{1}{2} (6+4)}}}\)
i znów wziąć wartość bezwzględną
Z pierwszym będzie tak samo, tylko zamiast popytu mamy podaż.
Sprawdzajcie czy aby nic nie pomylone
Więc przykładowo drugi przykład cenowa elastyczność prosta:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{160-200}{200}}{ \frac{6-4}{4} }}\)
Policzyć, wziąć wartość bezwzględną.
Cenowa elastyczność łukowa:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{160-200}{ \frac{1}{2}(160+200) }}{ \frac{6-4}{ \frac{1}{2} (6+4)}}}\)
i znów wziąć wartość bezwzględną
Z pierwszym będzie tak samo, tylko zamiast popytu mamy podaż.
Sprawdzajcie czy aby nic nie pomylone