Oblicz długość ramienia trapezu równoramiennego
-
the moon
- Użytkownik

- Posty: 92
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 5 razy
Oblicz długość ramienia trapezu równoramiennego
Pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu wynosi S. Oblicz długość ramienia trapezu, wiedząc, że kąt ostry trapezu ma miarę 30 stopni.
Oblicz długość ramienia trapezu równoramiennego
Pole trapezu ABCD wyraza sie wzorem \(\displaystyle{ \frac{(a+b)*h}{2}}\), gdzie a=AB i b=CD to podstawy (zalozmy, ze a>b), wysokosc h.
Podpowiedzi:
Srednica kola jest rowna wysokosci trapezu (dlaczego? - pytanie do Ciebie)
Jak narysuje wysokosc opuszczona z wierzcholka C (przy mniejszej podstawie na wieksza podstawe trapezu), niech punkt E bedzie spodkiem tej wysokosci, to CE jest prostopadle do AB, trojkat CEB jest prostokatny. h = CE, EB=(1/2)*(a-b), kat CBE = 30o
To powinno wystarczyc do wyznaczenia zaleznosci.
Podpowiedzi:
Srednica kola jest rowna wysokosci trapezu (dlaczego? - pytanie do Ciebie)
Jak narysuje wysokosc opuszczona z wierzcholka C (przy mniejszej podstawie na wieksza podstawe trapezu), niech punkt E bedzie spodkiem tej wysokosci, to CE jest prostopadle do AB, trojkat CEB jest prostokatny. h = CE, EB=(1/2)*(a-b), kat CBE = 30o
To powinno wystarczyc do wyznaczenia zaleznosci.
