Granica ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Kukis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Granica ciągu

Post autor: Kukis »

Witam, proszę o ocenę czy moje rozumowanie jest poprawne (odpowiedź wyszła dobra, ale nie jestem pewien czy w ten sposób mogę liczyć granicę).

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty} x^{ \frac{1}{x+2}} = \lim_{ x\to \infty }\sqrt[x+2]{x} \\
\sqrt[x]{ \sqrt[x]{x} } < \sqrt[x+2]{x} < \sqrt[x]{x}}\)

Wiemy że:

\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \sqrt[x]{x} = 1}\)

więc

\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \sqrt[x]{ \sqrt[x]{x} } = 1}\)

stąd

\(\displaystyle{ \sqrt[x+2]{x} =1}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 22:31 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Granica ciągu

Post autor: miki999 »

Ok.
ODPOWIEDZ