kłopotliwa granica
-
marecki1marek
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DOM
kłopotliwa granica
nie mogę rozgryżć tych granic, pomoże ktoś?
\(\displaystyle{ nsin (\pi \sqrt{ 4n^{2}+n })}\)
oraz
\(\displaystyle{ n^{2} sin^{2} (\pi \sqrt{ n^{2}+2n -5 })}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }}\)
\(\displaystyle{ nsin (\pi \sqrt{ 4n^{2}+n })}\)
oraz
\(\displaystyle{ n^{2} sin^{2} (\pi \sqrt{ n^{2}+2n -5 })}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }}\)
- Matm
- Użytkownik

- Posty: 329
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
kłopotliwa granica
Moja propozycja to
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }n \sin{\pi \sqrt{4n+n^{2}}}=\lim_{ n\to \infty }n\sin{(\pi\cdot n \sqrt{ \frac{4}{n}+1 })}=\lim_{ n\to \infty }n\sin{\pi\cdot n}=\lim_{ n\to \infty } \frac{\sin{\pi\cdot n}}{ \frac{1}{n} }= \lim_{ x \to 0} \frac{\sin{\pi \cdot \frac{1}{x} }}{x}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \\ x= \frac{1}{n}}\) Niech ktoś potwierdzi bo mogę się mylić
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }n \sin{\pi \sqrt{4n+n^{2}}}=\lim_{ n\to \infty }n\sin{(\pi\cdot n \sqrt{ \frac{4}{n}+1 })}=\lim_{ n\to \infty }n\sin{\pi\cdot n}=\lim_{ n\to \infty } \frac{\sin{\pi\cdot n}}{ \frac{1}{n} }= \lim_{ x \to 0} \frac{\sin{\pi \cdot \frac{1}{x} }}{x}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \\ x= \frac{1}{n}}\) Niech ktoś potwierdzi bo mogę się mylić
-
marecki1marek
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DOM
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
kłopotliwa granica
Z postaci \(\displaystyle{ \pi\cdot n \sqrt{ \frac{4}{n}+1 }}\) widać, że sinus dąży do zera. Zatem wystarczy wykorzystać \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{x}}\).
Drugi podobnie.
Pozdrawiam.
EDIT: Właśnie zauważyłam, że inny przykład jest oryginalnie, a inny w drugim poście
Tak czy siak, chodzi o odpowiednie przesunięcie argumentu sinusa (z wykorzystaniem okresowości), aby argument dążył do zera.
Drugi podobnie.
Pozdrawiam.
EDIT: Właśnie zauważyłam, że inny przykład jest oryginalnie, a inny w drugim poście
Tak czy siak, chodzi o odpowiednie przesunięcie argumentu sinusa (z wykorzystaniem okresowości), aby argument dążył do zera.
-
marecki1marek
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DOM
kłopotliwa granica
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \pi }}\) ?
edit, a w drugim \(\displaystyle{ \frac{1}{ \pi ^{2} }}\) ?
edit, odwrotnie ułamki
a i jeszcze jedno, czy to sinx ma dążyć do zera czy x ? bo u nas to sinx dąży do nieskończoności a nie x , prawda ?
edit, a w drugim \(\displaystyle{ \frac{1}{ \pi ^{2} }}\) ?
edit, odwrotnie ułamki
a i jeszcze jedno, czy to sinx ma dążyć do zera czy x ? bo u nas to sinx dąży do nieskończoności a nie x , prawda ?
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
kłopotliwa granica
Oczywiście, że \(\displaystyle{ x}\) - więc aż tak wprost się tego nie obliczy.czy to sinx ma dążyć do zera czy x
Jednak coś przegięłam z tym, że tutaj sinus musi dążyć do zera - to wcale nie jest takie oczywiste, nawet w niektórych przypadkach nieprawdziwe
Dla tej granicy, którą masz oryginalnie sprawa wygląda tak: z okresowości sinusa mamy m.in, że dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) zachodzi
\(\displaystyle{ \sin (\pi \sqrt{ 4n^{2}+n })=\sin(\pi \sqrt{ 4n^{2}+n }-2\pi n)}\)
Po uproszczeniu ze wzorów skróconego mnożenia okazuje się, że argument tego sinusa po prawej dąży do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\), co załatwia sprawę.
Pozdrawiam.
-
marecki1marek
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DOM
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
kłopotliwa granica
No było, dlatego ostatecznie mamy \(\displaystyle{ \left[\frac{\sqrt{2}}{2}\cdot \infty\right]=\infty}\).
W drugim przykładzie trzeba skorzystać nie tylko z okresowości, ale i ze wzorów redukcyjnych.
Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest parzyste to z okresowości sinusa \(\displaystyle{ \sin(x)=\sin(x-n\pi)}\), a jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste, to \(\displaystyle{ n-1}\) jest parzyste i z okresowości oraz ze wzorów redukcyjnych mamy \(\displaystyle{ \sin(x)=\sin(x-(n-1)\pi)=\sin(\pi+x-n\pi)=-\sin(x-n\pi)}\).
Pozdrawiam.
W drugim przykładzie trzeba skorzystać nie tylko z okresowości, ale i ze wzorów redukcyjnych.
Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest parzyste to z okresowości sinusa \(\displaystyle{ \sin(x)=\sin(x-n\pi)}\), a jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste, to \(\displaystyle{ n-1}\) jest parzyste i z okresowości oraz ze wzorów redukcyjnych mamy \(\displaystyle{ \sin(x)=\sin(x-(n-1)\pi)=\sin(\pi+x-n\pi)=-\sin(x-n\pi)}\).
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2011, o 16:24 przez BettyBoo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
marecki1marek
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DOM
kłopotliwa granica
mam jeszcze jedno pytanie, jeżel stała razy nieskończoność to nieskończoność to jeżeli wyjdzie mi w iloczynie zero razy n, a zero nie zależy od argumentu n , tak jak w innym temacie n*tg"pi" to mogę przyjąć ze dla każdego n będize granica równa zero czy mimo wszystko bedzie to symbol nieoznaczony?
no bo w przykładzie z n kwardrat zamiast 4n kwadrat pod pierwiastkiem n się nie skraca . . .
no bo w przykładzie z n kwardrat zamiast 4n kwadrat pod pierwiastkiem n się nie skraca . . .
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
kłopotliwa granica
Jeśli jest to liczba \(\displaystyle{ 0}\), to nie ma problemu, ponieważ iloczyn liczby \(\displaystyle{ 0}\) i dowolnej innej liczby jest równy \(\displaystyle{ 0}\). Jeśli natomiast jest to funkcja, która tylko dąży do zera oraz druga, która dąży do nieskończoności, to granica ich iloczynu realizuje symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ 0\cdot\infty}\).
Pozdrawiam.
PS W przykładzie z drugiego posta granica nie istnieje. Aby to pokazać, bierzesz dwa podciągi - jeden o wyrazach parzystych, a drugi nieparzystych - robisz takie przekształcenie jak opisałam wyżej.
Pozdrawiam.
PS W przykładzie z drugiego posta granica nie istnieje. Aby to pokazać, bierzesz dwa podciągi - jeden o wyrazach parzystych, a drugi nieparzystych - robisz takie przekształcenie jak opisałam wyżej.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2011, o 16:18 przez BettyBoo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marecki1marek
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DOM
kłopotliwa granica
czyli iloraz sinusa0, cosinusa nie pamiętam czego, tg zera i ctg nie pamiętam czego tam hehe, i ciągu zmierzającego w nieskończonośc to i tak zero?
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
kłopotliwa granica
Musiałam to przeczytać kilka razy, żeby zrozumieć o co pytaszmarecki1marek pisze:czyli iloraz sinusa0, cosinusa nie pamiętam czego, tg zera i ctg nie pamiętam czego tam hehe, i ciągu zmierzającego w nieskończonośc to i tak zero?
Jeśli dobrze rozumiem, to chodzi Ci o to, czy \(\displaystyle{ \left[\frac{0}{\infty}\right]=0}\)? Bo jeśli o to pytasz, to odpowiedź brzmi: tak.
Pozdrawiam.
-
marecki1marek
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DOM
kłopotliwa granica
miał być iloczyn ale to tak samo prawda?
widzę ze dobrze sie orientujesz to pomogła byś mi z tym 274633.htm
chodzi mi o to ze jak liczono różniczkę w punkcie 1 w jakimś zadaniu to mnozono prze 1 a nie przez (x-1) i teraz sam już nie wiem od czego to zależy
widzę ze dobrze sie orientujesz to pomogła byś mi z tym 274633.htm
chodzi mi o to ze jak liczono różniczkę w punkcie 1 w jakimś zadaniu to mnozono prze 1 a nie przez (x-1) i teraz sam już nie wiem od czego to zależy
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
kłopotliwa granica
Nieprawda Przecież dopiero co pisałam, że \(\displaystyle{ 0\cdot\infty}\) to symbol nieoznaczony...marecki1marek pisze:miał być iloczyn ale to tak samo prawda?
Chyba, że to jest liczba \(\displaystyle{ 0}\), a nie tylko granica równa \(\displaystyle{ 0}\).
Pozdrawiam.
-
marecki1marek
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: DOM