Dziedzina funkcji.

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Incandence
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 wrz 2011, o 17:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ok. Warszawy
Podziękował: 6 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: Incandence »

Witam, mam tutaj proste przykłady ustalania dziedzin funkcji, ale niestety w żaden sposób nie mogę dojść do dobrego wyniku.
\(\displaystyle{ A) f(x)=\frac{ \sqrt{x}}{x+3}

x+3 \neq 0

x \neq -3

D_{f} = R-\left\{ -3\right\}


B) f(x)= \frac{ \sqrt{x-3} }{x}

x \neq 0

D_{f} = R - \left\{ 0\right\}}\)


PS W przykładzie B) ten "sam X" jest na dole.
mario54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 77 razy

Dziedzina funkcji.

Post autor: mario54 »

do a) jeszcze konieczne \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
b) \(\displaystyle{ x-3 \ge 0 \Rightarrow x \ge 3 \wedge x \neq 0}\)
Pod pierwiastkiem nie mogą być liczby ujemne.
ODPOWIEDZ