Chodzi mi tu oto by ktos mi podal wyniki... Bo rozwiązac zad. rozwiązalem, ale chodzi mi tu o 100% poprawnosci wyniku... Prosze nie podawac obl. tylko samo rozw. Pozdrawiam i dziekuje bardzo...
Zadanie:
1. Wyznacz 5-ty wyraz i sume 10-ciu wyrazow ciagu arytmetycznego w ktorym a1=6, a3=0
2. Oblicz sumę 6-sciu wyrazow caigu geometrycznego w ktorym a1=1 i a4=12
3. Oblicz sume wszystkich liczb dodatnich dwucyfrowych
acha i prosze przeniesc temat do analizy, przepraszam bardzo za klopot
(3 zadania) Wyznacz 5ty wyraz. Oblicz sume. Ciągi
(3 zadania) Wyznacz 5ty wyraz. Oblicz sume. Ciągi
1. a5 = -6, S10 = -75
2. \(\displaystyle{ q=\sqrt[3]{12}}\), \(\displaystyle{ S_6 =\frac{143}{\sqrt[3]{12}-1} = \frac{143((\sqrt[3]{12})^2+\sqrt[3]{12}+1)}{12-1} =13(\sqrt[3]{12^2}+\sqrt[3]{12}+1)}\)
3. 4905
2. \(\displaystyle{ q=\sqrt[3]{12}}\), \(\displaystyle{ S_6 =\frac{143}{\sqrt[3]{12}-1} = \frac{143((\sqrt[3]{12})^2+\sqrt[3]{12}+1)}{12-1} =13(\sqrt[3]{12^2}+\sqrt[3]{12}+1)}\)
3. 4905

