Jaki temat na mature z polskiego?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
cchrzanu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: cchrzanu »

Witam
Wstepnie wybralem katastroficzne wizje i obrazy zagłady w dziełach literackich i filmowych i zastanawiam sie czy nie ma nic prostrzego, generalnie lubie filmy zwiazane z tematyka katastroficzna itp ale procz samych filmow musza byc jakies ksiazki. Zastanawiam sie czy zostac przy tym temacie czy wybrac temat do ktorego posloza mi lektury. Jak radzicie?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Jak masz pojęcie o tym temacie, to może być.
Tylko jak dasz dużo filmów, to przygotuj się na pytania, aby odwołać się do dzieł literackich (np. Biblii).

Wybierz temat, który łatwo znaleźć w internecie
Patron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: Patron »

Ja mam motyw podróży w literaturze i filmie. I mam 2 filmy i 4 książki. Ale polonistka mówiła, że układ 2 filmy i 3 książki jest dobry.
I moim zdaniem nie powinieneś zmieniać. Tematy z filmem są ok. Nie bierz tylko jakiś opartych na lekturach. Najlepiej nowe, nieznane. Ja np. nie wiem czy do swojej "podróży" nie wsadzę filmu typu "Eurotrip" :) Nauczyciele mniej wiedzą, to o mniejsze szczegóły będą pytać. Bierzesz lapka, puszczasz dwa trailery filmów, co zajmuje CI 4 minuty. Zostaje 11 minut, z 3-4 minuty na omówienie filmów. I motania z lekturami nie jest tak dużo. Nie chodzi Ci przecież pewnie o 20/20pkt skoro piszesz na stronie matematyka.pl więc luzz :) Możesz dać Biblie i Apokalipsa św. Jana do tego 2-3 książki. Ja mam książkę "Wehikuł czasu" Wells'a. Fajny film jest oparty na tym, nie wiem czy widziałeś? To niby bardziej "podróż w czasie" ale o katastrofie też była wzmianka. Ogólnie musisz polukać.
pozdro
cchrzanu
Użytkownik
Użytkownik

Fajny masz temat, moze sam zmienie na ten co Ty. Jezeli nie zmienie tematu to wezme ze 3 filmy i jakies dwie ksiazki i mysle ze bedzie git. Jeszcze skonsultuje to z polonistka
makat
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: makat »

Radzę wybrać taki, który Cię interesuje i masz o nim jakiekolwiek pojęcie, wtedy będziesz miał mniej nauki
Wystarczy, że weźmiesz 2 książki a resztę same filmy. Książki nie muszą być lekturami! A i weź takie które przeczytasz coby potem zaskoczenia z pytaniami nie było;)
Z takiej prezentacji łatwo uzyskać powyżej 16 pkt, zwłaszcza, że masz ciekawy temat (a nie żadne motywy matki, zbrodnie, tragiczne miłości i inne oklepańce).
Powodzenia
cchrzanu
Użytkownik
Użytkownik

No w zasadzie moge opisac kilka rodzajow konca swiata na pdostawie kilku filmow i siakez ktore wybiore. Rozumiem ze musze w temacie uwzglednic te dwa zagadnienia katastroficzne wizje i obrazy zagłady a nie tylko same wizje?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 142 razy

Post autor: ares41 »

Możesz również wziąć sobie temat dotyczący np. ekranizacji powieści sci-fi. Niewielu polonistów zasiadających w komisjach ma na ten temat jakiekolwiek pojęcie, więc możesz spodziewać się tylko ogólnikowych pytań
cchrzanu
Użytkownik
Użytkownik

Chyba jednak latiwej mi bedzie napisac na temat katastrofinczych wizji.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

No to skoro będzie Ci łatwiej, to bierz.
ODPOWIEDZ