Czy jest metoda na rozwiązanie równania z niewiadomą \(\displaystyle{ x}\) postaci:
\(\displaystyle{ ax\ln x+bx+c\ln x=d}\)
gdzie \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) są ustalonymi liczbami.
Może być samo rozwiązanie np. z jakiegoś programu matematycznego. Próbowałem w maximie ale nie poszło.
Równanie z logarytmami
-
wb
- Użytkownik

- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Równanie z logarytmami
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Taki weteran i nie wie, że piszemy \ln...
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Taki weteran i nie wie, że piszemy \ln...
-
Afish
- Moderator

- Posty: 2725
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Równanie z logarytmami
... c+a*x*ln(x)+%2b+b*x+%2b+c+*+ln(x)+%3d+d%2c+x&fp=1&incTime=true
Tylko musisz podać jakieś liczby zamiast literek, bo równanie ogólne jest zbyt trudne dla Wolframa.
Tylko musisz podać jakieś liczby zamiast literek, bo równanie ogólne jest zbyt trudne dla Wolframa.
