uprosc wyrażenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
adekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 17 lis 2010, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 048
Podziękował: 22 razy

uprosc wyrażenie trygonometryczne

Post autor: adekk »

Rozwiązałem ponizszy przyklad, jednakze nie zgadza sie moj wynik z odpowiedzami. Prosze kogos o sprawdzenie mojego toku rozumowania

\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha - \frac{ \pi }{2} \right) = - \sin \left( \frac{ \pi }{2 } - \alpha \right) = - \sin \left( 1 \cdot 90 - \alpha \right) = -\cos \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, o 14:53 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1382
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

uprosc wyrażenie trygonometryczne

Post autor: mostostalek »

poprawnie o ile \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym.
adekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 17 lis 2010, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 048
Podziękował: 22 razy

uprosc wyrażenie trygonometryczne

Post autor: adekk »

Ok.


\(\displaystyle{ \frac{1 + \tg \alpha }{\sin \alpha + \cos \alpha }}\)

Jakies wskazowki?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, o 14:55 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4591
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

uprosc wyrażenie trygonometryczne

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \frac{1+ \frac{\sin x}{\cos x} }{\sin x+\cos x}= \frac{ \frac{\cos x+\sin x}{\cos x} }{\sin x+\cos x}= \frac{1}{\cos x}}\)
ODPOWIEDZ