oblicz sinus kąta ujemnego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
adekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 17 lis 2010, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 048
Podziękował: 22 razy

oblicz sinus kąta ujemnego

Post autor: adekk »

Oblicz:
\(\displaystyle{ sin\left( -120 ^{\circ} \right)}\)

Jezeli ktos moze to prosze o rozpisanie. Dziekuje z gory.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, o 23:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stopień to \circ
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

oblicz sinus kąta ujemnego

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \sin(-\alpha)=-\sin\alpha}\)
adekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 17 lis 2010, o 12:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 048
Podziękował: 22 razy

oblicz sinus kąta ujemnego

Post autor: adekk »

Dzięki za edita.

Anno, czyli ostateczny wynik to będzie \(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

Jesli tak to mam odpowiedziach blad.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

oblicz sinus kąta ujemnego

Post autor: anna_ »

Podałeś dobry wynik.
ODPOWIEDZ