Wykazać że.....

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Awatar użytkownika
mazur6987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 26 sty 2007, o 02:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Wykazać że.....

Post autor: mazur6987 »

że....

\(\displaystyle{ e^{x}\geqslant1+x}\) dla \(\displaystyle{ x\in R}\)

Bardzo dziekuje za pomoc!!
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 832
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Wykazać że.....

Post autor: jasny »

Funkcja \(\displaystyle{ e^x}\) ma drugą pochodną ciągła, równą \(\displaystyle{ e^x}\).
\(\displaystyle{ \forall\,x\in\mathbb{R}\;\:e^x>0}\) - funkja jest wypukła.
Wystarczy zauważyć, że prosta \(\displaystyle{ y=x+1}\) jest styczną do krzywej \(\displaystyle{ e^x}\) w punkcie \(\displaystyle{ x_0=0}\), leży więc zawsze 'pod nią'.
Barca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Wykazać że.....

Post autor: Barca »

Osobiście zastosowałbym trochę inną metodę, bo wykres raczej nie może być dowodem. Przenieśmy e^x na prawą stronę. Oznaczmy \(\displaystyle{ f(x)=1+x-e^x}\) Teraz musimy udowodnić, że funkcja jest mniejsza bądź równa zero dla R. Liczę pochodną funkcji i zauważam, że w zerze istnieje maksimum tej funkcji. Wynosi ono 0. Koniec dowodu .
ODPOWIEDZ