Pytanie o cialo.
-
mmss444
- Użytkownik

- Posty: 93
- Rejestracja: 19 maja 2010, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tu i tam...
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Pytanie o cialo.
Czy \(\displaystyle{ (K, \cdot ,+)}\) jest także ciałem??
Ostatnio zmieniony 22 lis 2011, o 22:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
-
mmss444
- Użytkownik

- Posty: 93
- Rejestracja: 19 maja 2010, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tu i tam...
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Pytanie o cialo.
Bardzo możliwe, dlatego postaram się sprecyzować to dokładniej:
Z definicji wiemy, że struktura \(\displaystyle{ (K,+, \cdot )}\) jest ciałem. Czy struktura \(\displaystyle{ (K, \cdot ,+)}\) też jest ciałem?? Tzn. czy podając definicję ciała mogę stosować zamiennie operacje mnożenia i dodawania??
Mam nadzieję, że teraz pytanie postawione jest jasno.
Z definicji wiemy, że struktura \(\displaystyle{ (K,+, \cdot )}\) jest ciałem. Czy struktura \(\displaystyle{ (K, \cdot ,+)}\) też jest ciałem?? Tzn. czy podając definicję ciała mogę stosować zamiennie operacje mnożenia i dodawania??
Mam nadzieję, że teraz pytanie postawione jest jasno.
-
arek1357
Pytanie o cialo.
Powiem ci że to nie ciało weź sobie liczby rzeczywiste i zamień dodawanie z mnożeniem
i sprawdź czy np 0 ma element przeciwny , czy zachodzi rozdzielność dodawania względem mnożenia
powinno być:
\(\displaystyle{ 2+(3 \cdot 4)=(2+3) \cdot 2+4)}\) dobre ...
i sprawdź czy np 0 ma element przeciwny , czy zachodzi rozdzielność dodawania względem mnożenia
powinno być:
\(\displaystyle{ 2+(3 \cdot 4)=(2+3) \cdot 2+4)}\) dobre ...
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 00:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
mostostalek
- Użytkownik

- Posty: 1382
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Pytanie o cialo.
Element neutralny dobiera się do działania, a nie na odwrót.. Natomiast rozdzielność jest dobrym przykładem.arek1357 pisze:weź sobie liczby rzeczywiste i zamień dodawanie z mnożeniem
i sprawdź czy np 0 ma element przeciwny