Pociąg doganiający rowerzystę - kinematyka

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Bartek298
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

Pociąg doganiający rowerzystę - kinematyka

Post autor: Bartek298 »

Rowerzystę jadącego z prędkością \(\displaystyle{ v=12\mathrm{\frac{km}{h}}}\) dogania i mija w \(\displaystyle{ 4\mathrm{s}}\) pociąg o długości \(\displaystyle{ 70\mathrm{m}}\) Oblicz prędkość pociągu.

Wydaje mi się że zadanie to należy wykonać w sposób następujący.

Skoro pociąg ma dł. równą \(\displaystyle{ L=70\mathrm{m}}\) i mija rowerzystę w \(\displaystyle{ 4\mathrm{s}}\) to jego prędkość jest równa \(\displaystyle{ \frac{70\mathrm{m}}{4\mathrm{s}}=63\mathrm{\frac{km}{h}}}\)

Wobec tego do \(\displaystyle{ 63\mathrm{\frac{km}{h}}}\) należy dodać prędkość roweru gdyż on też się porusza.

\(\displaystyle{ 63\mathrm{\frac{km}{h}} + 12\mathrm{\frac{km}{h}} = 75\mathrm{\frac{km}{h}}}\)

Czy mam rację ?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 21:06 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Temat umieszczony w złym dziale.Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
aerow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 13 sie 2008, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków, Polska
Podziękował: 24 razy

Pociąg doganiający rowerzystę - kinematyka

Post autor: aerow »

Tak, \(\displaystyle{ 63 \frac{km}{h}}\) to predkość względem rowerzysty.
A prędkość względem ziemi to suma.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 478 razy

Pociąg doganiający rowerzystę - kinematyka

Post autor: Psiaczek »

Bartek298 pisze:
Skoro pociąg ma dł. równą \(\displaystyle{ L=70\mathrm{m}}\) i mija rowerzystę w \(\displaystyle{ 4\mathrm{s}}\) to jego prędkość jest równa \(\displaystyle{ \frac{70\mathrm{m}}{4\mathrm{s}}=63\mathrm{\frac{km}{h}}}\)


Czy mam rację ?
Gdyby rowerzysta był nieruchomym semaforem to miałbyś rację, ale on przecież w ciągu tych czterech sekund też się porusza.
Bartek298
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 9 mar 2011, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

Pociąg doganiający rowerzystę - kinematyka

Post autor: Bartek298 »

No tak, ale dodałem prędkość rowerzysty do prędkości pociągu względem rowerzysty co daje 75 km/h
Chciałbym prosić o rozwiązanie tego zadania krok po kroku, jeżeli moje rozumowanie jest błędne.
ODPOWIEDZ