Oblicz stosunek pola koła wpisanego i opisanego na trójkÄ
-
the moon
- Użytkownik

- Posty: 92
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 5 razy
Oblicz stosunek pola koła wpisanego i opisanego na trójkÄ
Dwusieczna kąta prostego w trójkącie prostokątnym dzieli przeciwprostokątną w stosunku 3:4. Oblicz stosunek pola koła opisanego na tym trójkącie i wpisanego w ten trójkąt.
Oblicz stosunek pola koła wpisanego i opisanego na trójkÄ
z twierdzeni o dwusiecznej przyprostokatne majha sie do siebie jak 4:3
wobec tego boki maja dlugosci:
3x,4x,5x
ze wzorku
r/R = cosa+cosb+cosc -1
r/R = 3/5+4/5 + 0 -1 = 0.4
r^2*pi/R^2*pi = 0.16
S/s=0.16
wobec tego boki maja dlugosci:
3x,4x,5x
ze wzorku
r/R = cosa+cosb+cosc -1
r/R = 3/5+4/5 + 0 -1 = 0.4
r^2*pi/R^2*pi = 0.16
S/s=0.16
