No i kolejny problem od kochanego sora.
Mamy dane długości 3 środkowych trójkąta S1, S2 i S3. Jak obliczyć pole trójkąta, znając tylko jego środkowe? Podobno ma z tym jakiś związek wzór Herona.
Środkowe trójkąta. Oblicz pole trójkąta
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Środkowe trójkąta. Oblicz pole trójkąta
Niech \(\displaystyle{ a_i}\) oznacza bok trójkąta dla \(\displaystyle{ i=1,2,3}\). Prosto udowodnić (np. z twierdzenia Carnota), że \(\displaystyle{ s_i = \frac{1}{2}\cdot \sqrt{2(a_1^2+a_2^2+a_3^3)-3a_i^2}}\), gdzie \(\displaystyle{ s_i}\) to długość środkowej opuszczonej na bok \(\displaystyle{ a_i}\). Dostaniesz układ trzech równań z trzema niewiadomymi (\(\displaystyle{ a_1^2, a_2^2, a_3^2}\)). Mając boki bez problemu obliczysz pole.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
