[Nierówności] wykazanie nierównosci w liczbach całkowitych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
darek20
- Użytkownik

- Posty: 873
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wszedzie
- Podziękował: 248 razy
- Pomógł: 10 razy
[Nierówności] wykazanie nierównosci w liczbach całkowitych
Niech \(\displaystyle{ a,b,c, d}\) całkowite i takie ze \(\displaystyle{ \lvert\ ad-bc \rvert=1}\) oraz \(\displaystyle{ \lvert\ a \rvert> \lvert\ c \rvert}\) . Pokaż że \(\displaystyle{ a^{2}+ab+b^{2}\ge c^{2}+cd+d^{2}}\).
-
arek1357
[Nierówności] wykazanie nierównosci w liczbach całkowitych
niech \(\displaystyle{ |ad-bc|=1}\)
z tego mamy że:
\(\displaystyle{ ad-bc=1}\) lub \(\displaystyle{ ad-bc=-1}\)
czyli:
(1) \(\displaystyle{ d= \frac{1+bc}{a}}\)
lub:
(2) \(\displaystyle{ d= \frac{bc-1}{a}}\)
teraz jeśliby \(\displaystyle{ |b|>|d|}\) to nierówność jest prawdziwa, załóżmy że:
\(\displaystyle{ |b|<|d|}\)
podstawmy za \(\displaystyle{ d}\) (1) i (2) po skróceniu i wyliczeniu a otrzymamy:
z (1)
\(\displaystyle{ |a|<|c+ \frac{1}{b} |}\)
z (2)
\(\displaystyle{ |a|<|c- \frac{1}{b} |}\)
ale wiemy , że: \(\displaystyle{ |a|> |c|}\) czyli raczej sprzeczność, biorąc pod uwagę że są to liczby całkowite
wynika stąd, że : \(\displaystyle{ |b| > |d|}\) co chyba dowodzi tezy
Mogłem się gdzies zaplątać w minusy ...
z tego mamy że:
\(\displaystyle{ ad-bc=1}\) lub \(\displaystyle{ ad-bc=-1}\)
czyli:
(1) \(\displaystyle{ d= \frac{1+bc}{a}}\)
lub:
(2) \(\displaystyle{ d= \frac{bc-1}{a}}\)
teraz jeśliby \(\displaystyle{ |b|>|d|}\) to nierówność jest prawdziwa, załóżmy że:
\(\displaystyle{ |b|<|d|}\)
podstawmy za \(\displaystyle{ d}\) (1) i (2) po skróceniu i wyliczeniu a otrzymamy:
z (1)
\(\displaystyle{ |a|<|c+ \frac{1}{b} |}\)
z (2)
\(\displaystyle{ |a|<|c- \frac{1}{b} |}\)
ale wiemy , że: \(\displaystyle{ |a|> |c|}\) czyli raczej sprzeczność, biorąc pod uwagę że są to liczby całkowite
wynika stąd, że : \(\displaystyle{ |b| > |d|}\) co chyba dowodzi tezy
Mogłem się gdzies zaplątać w minusy ...
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2014, o 01:34 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[Nierówności] wykazanie nierównosci w liczbach całkowitych
Zadania cd
jeśliby |b|>|d| to nierówność jest prawdziwa
Ukryta treść: