majac trzy punkty o skladowych (x0,y0), (x1,y1) oraz (x2,y2). jak wygladaja kolejne wzorki na współrzędne wierzchołka paraboli (xp,yp) w funkcji współrzędnych punktów jak powyżej. JAK OBLICZYC W OPARCIU O WZOREK Lagrange'a równanie paraboli przechodzącej przez 3 punkty. JAK WYGLADAJA KOLEJNE PRZEKSZTALCENIA???
jak obliczyc współrzędne wierzchołka paraboli (xp,yp)
-
robaczek_181
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wrocław
jak obliczyc współrzędne wierzchołka paraboli (xp,yp)
jak obliczyc wspolrzedne wierzcholka paraboli
majac trzy punkty o skladowych (x0,y0), (x1,y1) oraz (x2,y2). jak wygladaja kolejne wzorki na współrzędne wierzchołka paraboli (xp,yp) w funkcji współrzędnych punktów jak powyżej. JAK OBLICZYC W OPARCIU O WZOREK Lagrange'a równanie paraboli przechodzącej przez 3 punkty. JAK WYGLADAJA KOLEJNE PRZEKSZTALCENIA???
majac trzy punkty o skladowych (x0,y0), (x1,y1) oraz (x2,y2). jak wygladaja kolejne wzorki na współrzędne wierzchołka paraboli (xp,yp) w funkcji współrzędnych punktów jak powyżej. JAK OBLICZYC W OPARCIU O WZOREK Lagrange'a równanie paraboli przechodzącej przez 3 punkty. JAK WYGLADAJA KOLEJNE PRZEKSZTALCENIA???
Ostatnio zmieniony 26 sty 2007, o 16:59 przez robaczek_181, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wb
- Użytkownik

- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
jak obliczyc współrzędne wierzchołka paraboli (xp,yp)
Wzór Lagrange'a dla trzech podanych punktów:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{(x-x_1)(x-x_2)}{(x_0-x_1)(x_0-x_2)}\cdot y_0+\frac{(x-x_0)(x-x_2)}{(x_1-x_0)(x_1-x_2)}\cdot y_1+\frac{(x-x_0)(x-x_1)}{(x_2-x_0)(x_2-x_1)}\cdot y_2}\)
Współrzędne wierzchołka paraboli można odczytać z postaci ogólnej, do której należałoby doprowadzić powyższy wzór Lagrange'a.
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{(x-x_1)(x-x_2)}{(x_0-x_1)(x_0-x_2)}\cdot y_0+\frac{(x-x_0)(x-x_2)}{(x_1-x_0)(x_1-x_2)}\cdot y_1+\frac{(x-x_0)(x-x_1)}{(x_2-x_0)(x_2-x_1)}\cdot y_2}\)
Współrzędne wierzchołka paraboli można odczytać z postaci ogólnej, do której należałoby doprowadzić powyższy wzór Lagrange'a.