Relacja dwuargumentowa.
-
pietrov8
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 09:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Idalin
- Podziękował: 1 raz
Relacja dwuargumentowa.
Witajcie.
Mam oto taki problem.
Mam zbiór \(\displaystyle{ A=\left\{ 1,2,3,4\right\}}\)
i \(\displaystyle{ R\subseteq A ^{2}}\)
I mam wypisać zbiór relacji dwu argumentowych.
Kolega napisał mi że ma to wyglądać tak: \(\displaystyle{ R=\left\{ (1,1), (2,2), (3,3), (4,4), (1,2), (1,3), (1,4), (2,4)\right\}}\)
No ok tylko na jakiej zasadzie on to wypisał Chętnie poznam jakąś metodę na wypisywanie tych relacji.
Mam oto taki problem.
Mam zbiór \(\displaystyle{ A=\left\{ 1,2,3,4\right\}}\)
i \(\displaystyle{ R\subseteq A ^{2}}\)
I mam wypisać zbiór relacji dwu argumentowych.
Kolega napisał mi że ma to wyglądać tak: \(\displaystyle{ R=\left\{ (1,1), (2,2), (3,3), (4,4), (1,2), (1,3), (1,4), (2,4)\right\}}\)
No ok tylko na jakiej zasadzie on to wypisał Chętnie poznam jakąś metodę na wypisywanie tych relacji.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Relacja dwuargumentowa.
Masz wypisać wszystkie relacje dwuargumentowe? Zbiór wszystkich relacji dwuargumentowych to po prostu \(\displaystyle{ P(A^2)}\) - zbiór wszystkich podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ A^2}\).
JK
JK
Relacja dwuargumentowa.
Wydaje mi się że ten kolega przeoczył jeszcze element \(\displaystyle{ \langle 2,3\rangle}\).
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 21:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa.
-
adner
- Użytkownik

- Posty: 631
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Relacja dwuargumentowa.
Metoda: każda z każdą. \(\displaystyle{ \langle 1,1\rangle, \langle 1,2\rangle, .... \langle 1,4\rangle. \langle 2,1\rangle, \langle 2,2\rangle ..... \langle 4,3\rangle ,\langle 4,4\rangle}\). Nietrudno zgadnać, że jest ich \(\displaystyle{ 4*4=16}\).
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 21:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj LaTeXa.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Relacja dwuargumentowa.
Jak mamy być ściśli, to wszystkich relacji binarnych na zbiorze czteroelementowym jest \(\displaystyle{ 2^{16}}\)...
JK
JK
-
adner
- Użytkownik

- Posty: 631
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Relacja dwuargumentowa.
Aż tyle? o.o Chyba nic już mnie nie zdziwi(aż do następnej pracy domowej z podstaw matematyki :p). Możliwe, że w takim razie źle interpretuję napis \(\displaystyle{ R \subseteq A^{2}}\)?Jan Kraszewski pisze:Jak mamy być ściśli, to wszystkich relacji binarnych na zbiorze czteroelementowym jest \(\displaystyle{ 2^{16}}\)...
JK
-
adambak
- Użytkownik

- Posty: 1270
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Relacja dwuargumentowa.
tak, bo ta największa to relacja pełna, a mogą być tez jej podzbiory.. a tak btw to następna praca domowa z podstaw matematyki jest już dostępna, ale nie radzę zaglądać i się teraz tym martwić
-
adner
- Użytkownik

- Posty: 631
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Relacja dwuargumentowa.
Ach, nie umiem czytać - chodziło o zbiór relacji, mea culpa
Niestety już zajrzałem ale we środę kolokwium z programowania więc się na razie tym nie zajmuję
Niestety już zajrzałem ale we środę kolokwium z programowania więc się na razie tym nie zajmuję
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Relacja dwuargumentowa.
Relacja dwuargumentowa na zbiorze \(\displaystyle{ A}\) to dowolny podzbiór \(\displaystyle{ A^2}\). Czyli relacji dwuargumentowych na \(\displaystyle{ A}\) jest dokładnie tyle, ile podzbiorów \(\displaystyle{ A^2}\). Ponieważ \(\displaystyle{ A^2}\) ma \(\displaystyle{ 16}\) elementów, to relacji jest \(\displaystyle{ 2^{16}}\).adner pisze:Aż tyle? o.o Chyba nic już mnie nie zdziwi(aż do następnej pracy domowej z podstaw matematyki :p). Możliwe, że w takim razie źle interpretuję napis \(\displaystyle{ R \subseteq A^{2}}\)?
JK
-
pietrov8
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 09:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Idalin
- Podziękował: 1 raz
Relacja dwuargumentowa.
Czyli poprawna wiadomość to:
\(\displaystyle{ R=\{(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (3,1) (3,2) (3,3) (3,4) (4,1) (4,2) (4,3) (4,4)\}}\)??
\(\displaystyle{ R=\{(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (3,1) (3,2) (3,3) (3,4) (4,1) (4,2) (4,3) (4,4)\}}\)??
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 23:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to "\{" i "\}".
Powód: Nawiasy klamrowe to "\{" i "\}".
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
-
pietrov8
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 09:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Idalin
- Podziękował: 1 raz
Relacja dwuargumentowa.
Hmm czyli, jak Ja chciałem wypisać relacje dwuargumentowe zbioru A (pierwszy post) to te 16 nie wystarczy??
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Relacja dwuargumentowa.
Te \(\displaystyle{ 16}\) to nie są żadne relacje, tylko elementy zbioru \(\displaystyle{ A^2}\). Obawiam się, że nie odróżniasz elementu od podzbioru.
JK
JK
-
pietrov8
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 09:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Idalin
- Podziękował: 1 raz
Relacja dwuargumentowa.
Ok. Mój błąd
Czyli to są wszystkie możliwe elementy zbioru \(\displaystyle{ A^{2}}\) które możemy wypisać w relacji \(\displaystyle{ R \subseteq A^{2}}\)
I czy na podstawie tych elementów mogę już określać własności tej relacji oraz jej dziedzinę??
Czyli to są wszystkie możliwe elementy zbioru \(\displaystyle{ A^{2}}\) które możemy wypisać w relacji \(\displaystyle{ R \subseteq A^{2}}\)
I czy na podstawie tych elementów mogę już określać własności tej relacji oraz jej dziedzinę??
