Dana jest funkcja F(x) = (x-1)^2 / x^2-1
a) zbadaj na podstawie definicji czy funkcja jest parzysta.
b) Dla jakich agrumentów funkcja y=F(x) osiaga wartosci niewiększe niż funkcja
h(x)=x+1 / x+3 - 1/ x+1
Parzystość i nieparzystość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Parzystość i nieparzystość funkcji
funkcja parzysta gdy: \(\displaystyle{ f(-x)=f(x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{(x-1)^{2}}{x^{2}-1}}\)
\(\displaystyle{ f(-x)=\frac{(-x-1)^{2}}{(-x)^{2}-1}}\)
\(\displaystyle{ f(-x)=\frac{(x+1)^2}{x^{2}-1}}\)
Funkcja nie jest parzysta
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{(x-1)^{2}}{x^{2}-1}}\)
\(\displaystyle{ f(-x)=\frac{(-x-1)^{2}}{(-x)^{2}-1}}\)
\(\displaystyle{ f(-x)=\frac{(x+1)^2}{x^{2}-1}}\)
Funkcja nie jest parzysta
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Parzystość i nieparzystość funkcji
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)^{2}}{x^{2}-1} qslant\frac{x+1}{x+3}-\frac{1}{x+1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)^{2}}{x^{2}-1} qslant\frac{(x+1)^{2}-(x+3)}{(x+3)(x+1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)^{2}}{x^{2}-1}-\frac{(x+1)^{2}-(x+3)}{(x+3)(x+1)}\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)^{2}}{(x-1)(x+1)}-\frac{[(x+1)^{2}-(x+3)]}{(x+3)(x+1)}\leqslant0}\)
Teraz Do wspolnego mianownika i wyjdzie!
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)^{2}}{x^{2}-1} qslant\frac{(x+1)^{2}-(x+3)}{(x+3)(x+1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)^{2}}{x^{2}-1}-\frac{(x+1)^{2}-(x+3)}{(x+3)(x+1)}\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)^{2}}{(x-1)(x+1)}-\frac{[(x+1)^{2}-(x+3)]}{(x+3)(x+1)}\leqslant0}\)
Teraz Do wspolnego mianownika i wyjdzie!