Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kamilka54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: Kamilka54 »

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ \overline {z} \cdot {z} ^{3} + 3 \cdot \overline {z} = 0}\)

Wiem oczywiście, że \(\displaystyle{ {z}=a+ib}\) a \(\displaystyle{ \overline {z} = a-ib}\)
Podstawiam to do powyższego równania licząc, że coś się skróci i będzie można porównać części rzeczywiste z częściami urojonymi, jednak skraca się tylko jeden czynnik i nie mam pojęcia co dalej.
Proszę o pomoc, być może czegoś nie zauważam.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7069
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1327 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: Lorek »

Nawet nie ma po co podstawiać, wyłączasz \(\displaystyle{ \overline{z}}\) przed nawias i masz 2 przypadki.
ODPOWIEDZ