mam problem i nie wiem jak sie zabrac do niego
"zadanie z matmy"
Dla jakich wartosci parametru m pierwiastki rownania
\(\displaystyle{ (2m+1)x^2-(m+3)x+2m+1=0}\)
spelnia warunek:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_1}+ \frac{1}{x_2}>1}\)
Z gory dziekuje za szybkie rozwiazanie mojego problemu(jakis opis mile widziany)
pozdrawiam..
Trójmian kwadratowy z parametrem - zadanie
-
hackbee1984
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 3 gru 2004, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trójmian kwadratowy z parametrem - zadanie
Pisz regulaminowe tematy i zapoznaj się z obowiązującymi tu oznaczeniami. Z racji tego, że to Twój pierwszy post, nie zablokowałem wątku...
Odnośnie Twojego problemu. Zauważ, że \(\displaystyle{ \frac{1}{x_1}+ \frac{1}{x_2}= \frac{x_1+x_2}{x_1x_2}}\). Dalej już sobie chyba poradzisz, prawda?
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Odnośnie Twojego problemu. Zauważ, że \(\displaystyle{ \frac{1}{x_1}+ \frac{1}{x_2}= \frac{x_1+x_2}{x_1x_2}}\). Dalej już sobie chyba poradzisz, prawda?
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
-
hackbee1984
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 3 gru 2004, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
Trójmian kwadratowy z parametrem - zadanie
\(\displaystyle{ \frac{1}{x_1}+ \frac{1}{x_2}= \frac{x_1+x_2}{x_1x_2}}\)
nie rozumiem tego zapisu
skad to sie wzielo:(
[ Dodano: Pią Gru 03, 2004 10:08 pm ]
ps..Moge prosic o rozwiazanie calego zadania
bardzo bardzo
nie rozumiem tego zapisu
skad to sie wzielo:(
[ Dodano: Pią Gru 03, 2004 10:08 pm ]
ps..Moge prosic o rozwiazanie calego zadania
bardzo bardzo
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Trójmian kwadratowy z parametrem - zadanie
No sprowadź te dwa ułamki do wspólnego mianownika... A co do zadania. Jak już to zrobisz, skorzystaj z wzorów Viete'a dla wielomianów stopnia drugiego:
\(\displaystyle{ x_1+x_2=- \frac{b}{a} \\ x_1x_2= \frac{c}{a}}\)
Dostaniesz nierówność, z którą powinineś sobie poradzić
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ x_1+x_2=- \frac{b}{a} \\ x_1x_2= \frac{c}{a}}\)
Dostaniesz nierówność, z którą powinineś sobie poradzić
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
-
hackbee1984
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 3 gru 2004, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
Trójmian kwadratowy z parametrem - zadanie
niestety nie wychodzi mi
Bardzo prosze o dokladny zapis krok po kroku
thx
musze miec to w zeszycie...a jestem wzrokowcem i jak zobacze cale rozwiazane dzialanie to latwiej jest mi analizowac i zapamietac procedure rozwiazanai..
Bardzo prosze o dokladny zapis krok po kroku
thx
musze miec to w zeszycie...a jestem wzrokowcem i jak zobacze cale rozwiazane dzialanie to latwiej jest mi analizowac i zapamietac procedure rozwiazanai..
- Undre
- Użytkownik

- Posty: 1232
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Trójmian kwadratowy z parametrem - zadanie
hackbee1984 pisze:Dla jakich wartosci parametru m pierwiastki rownania
\(\displaystyle{ (2m+1)x^2-(m+3)x+2m+1=0}\) spełnia warunek: \(\displaystyle{ \frac{1}{x_1}+ \frac{1}{x_2}>1}\)
.
No proste : \(\displaystyle{ \frac{1}{x_1}+ \frac{1}{x_2}= \frac{x_2}{x_1x_2}+ \frac{x_1}{x_1x_2}= \frac{x_1+x_2}{x_1x_2}}\)Tomasz Rużycki pisze: Zauważ, że \(\displaystyle{ \frac{1}{x_1}+ \frac{1}{x_2}= \frac{x_1+x_2}{x_1x_2}}\).
Krótko mówiąc twój warunek prezentuje się poprzez te dwa równania :
mamy :
\(\displaystyle{ \frac{x_1+x_2}{x_1x_2}>1 \\
\frac{x_1+x_2}{x_1x_2} -1>0 \\
\frac{x_1+x_2}{x_1x_2} - \frac{x_1x_2}{x_1x_2}>0 \
\frac{x_1+x_2-x_1x_2}{x_1x_2}>0}\)
więc ostatecznie :
\(\displaystyle{ \frac{- \frac{b}{a} - \frac{c}{a} }{ \frac{c}{a} }>0}\)
podstawiasz odpowiednio :
\(\displaystyle{ a = (2m+1)\\
b = -(m+3)\\
c = 2m+1}\)
no i liczysz to ostatnie
Pozdrawiam