Jak skrócić dłuższy ciąg znaków w latexu?
\(\displaystyle{ \not 2\cdot \frac{1}{\not 2}\cdot \frac{\not 4}{\not 3}\cdot\frac{\not 3}{\not 4}\cdot ... \cdot \frac {\not n-1+1}{n-1}\cdot \frac{n-1}{n}}\)
Chciałabym przekreślić to \(\displaystyle{ n-1+1}\) jedną kreską. Próbowałam przez instrukcję
ot i wstawiałam różnego rodzaju nawiasy, ale to nic nie dało. Da się to zrobić?-- 30 października 2011, 13:02 --Jak napisać kod, żeby mi powstało np.
\(\displaystyle{ \frac{1}{\not 2}\cdot \frac{\not 4}{3}}\) i na górze przy 4 pisało, ile zostało reszty? I jak potem skrócić tą resztę z kolejnym składnikiem?:)
latex - skracanie ułamków
-
szw1710
Wujek Google. Tu zobacz:
Sam, mimo naprawdę sporego doświadczenia, nie przekreślałem tekstu w podobnych celach, więc moja wiedza jest tu raczej nikła.
Sam, mimo naprawdę sporego doświadczenia, nie przekreślałem tekstu w podobnych celach, więc moja wiedza jest tu raczej nikła.
- ares41
- Użytkownik

- Podziękował: 142 razy
Co do drugiego pytania:
daje nam
\(\displaystyle{ \frac{\stackrel{{\vspace{0.7cm}\;\;\;2}}{\not{4}}}{3}}\)
Dalsze skracanie:
\(\displaystyle{ \frac{\stackrel{{\vspace{0.7cm}\;\;\;{\not 2}}}{\not{4}}}{3}}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]frac{stackrel{{vspace{0.7cm} ;;;2}}{
ot{4}}}{3}[/tex]\(\displaystyle{ \frac{\stackrel{{\vspace{0.7cm}\;\;\;2}}{\not{4}}}{3}}\)
Dalsze skracanie:
\(\displaystyle{ \frac{\stackrel{{\vspace{0.7cm}\;\;\;{\not 2}}}{\not{4}}}{3}}\)
[tex]frac{stackrel{{vspace{0.7cm};;;{
ot 2}}}{
ot{4}}}{3}[/tex]-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Jedyny mój pomysł na przekreślanie, to coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{ \begin{picture}(0,0)\qbezier(0,0)(0,0)(43,7)\end{picture} n-1+1}{n-1},}\)
czyli rysunek z kreską. Nie jest to zbyt wygodne ze względu na to że trzeba znać szerokość tekstu.
Możesz sobie na początku zdefiniować odpowiednie makro, żeby nie pisać za każdym razem tego długiego kodu.
\(\displaystyle{ \frac{ \begin{picture}(0,0)\qbezier(0,0)(0,0)(43,7)\end{picture} n-1+1}{n-1},}\)
frac{ egin{picture}(0,0)qbezier(0,0)(0,0)(43,7)end{picture} n-1+1}{n-1},Możesz sobie na początku zdefiniować odpowiednie makro, żeby nie pisać za każdym razem tego długiego kodu.
-
szw1710
Można by spróbować zrobić komendę typu (otaczanie tekstu ramką}, ale wraz z przekątną. To nas uwolni od wymiarowania. Oczywiście raczej , które nie produkuje ramki. Tylko przekątna. Tak mi się pomyślało. Inna sprawa to realizacja. Ale pakiet, o którym mowa na stronie, którą proponuję, powinien też dać jakieś rozwiązania.
fbox{tekst}Kod: Zaznacz cały
mbox{tekst}