Jak skrócić dłuższy ciąg znaków w latexu?
\(\displaystyle{ \not 2\cdot \frac{1}{\not 2}\cdot \frac{\not 4}{\not 3}\cdot\frac{\not 3}{\not 4}\cdot ... \cdot \frac {\not n-1+1}{n-1}\cdot \frac{n-1}{n}}\)
Chciałabym przekreślić to \(\displaystyle{ n-1+1}\) jedną kreską. Próbowałam przez instrukcję
ot i wstawiałam różnego rodzaju nawiasy, ale to nic nie dało. Da się to zrobić?-- 30 października 2011, 13:02 --Jak napisać kod, żeby mi powstało np.
\(\displaystyle{ \frac{1}{\not 2}\cdot \frac{\not 4}{3}}\) i na górze przy 4 pisało, ile zostało reszty? I jak potem skrócić tą resztę z kolejnym składnikiem?:)
latex - skracanie ułamków
-
szw1710
latex - skracanie ułamków
Wujek Google. Tu zobacz:
Sam, mimo naprawdę sporego doświadczenia, nie przekreślałem tekstu w podobnych celach, więc moja wiedza jest tu raczej nikła.
Sam, mimo naprawdę sporego doświadczenia, nie przekreślałem tekstu w podobnych celach, więc moja wiedza jest tu raczej nikła.
- ares41
- Użytkownik

- Posty: 6491
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
latex - skracanie ułamków
Co do drugiego pytania:
daje nam
\(\displaystyle{ \frac{\stackrel{{\vspace{0.7cm}\;\;\;2}}{\not{4}}}{3}}\)
Dalsze skracanie:
\(\displaystyle{ \frac{\stackrel{{\vspace{0.7cm}\;\;\;{\not 2}}}{\not{4}}}{3}}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]frac{stackrel{{vspace{0.7cm} ;;;2}}{
ot{4}}}{3}[/tex]\(\displaystyle{ \frac{\stackrel{{\vspace{0.7cm}\;\;\;2}}{\not{4}}}{3}}\)
Dalsze skracanie:
\(\displaystyle{ \frac{\stackrel{{\vspace{0.7cm}\;\;\;{\not 2}}}{\not{4}}}{3}}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]frac{stackrel{{vspace{0.7cm};;;{
ot 2}}}{
ot{4}}}{3}[/tex]-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
latex - skracanie ułamków
Jedyny mój pomysł na przekreślanie, to coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{ \begin{picture}(0,0)\qbezier(0,0)(0,0)(43,7)\end{picture} n-1+1}{n-1},}\)
czyli rysunek z kreską. Nie jest to zbyt wygodne ze względu na to że trzeba znać szerokość tekstu.
Możesz sobie na początku zdefiniować odpowiednie makro, żeby nie pisać za każdym razem tego długiego kodu.
\(\displaystyle{ \frac{ \begin{picture}(0,0)\qbezier(0,0)(0,0)(43,7)\end{picture} n-1+1}{n-1},}\)
Kod: Zaznacz cały
frac{ egin{picture}(0,0)qbezier(0,0)(0,0)(43,7)end{picture} n-1+1}{n-1},Możesz sobie na początku zdefiniować odpowiednie makro, żeby nie pisać za każdym razem tego długiego kodu.
-
szw1710
latex - skracanie ułamków
Można by spróbować zrobić komendę typu (otaczanie tekstu ramką}, ale wraz z przekątną. To nas uwolni od wymiarowania. Oczywiście raczej , które nie produkuje ramki. Tylko przekątna. Tak mi się pomyślało. Inna sprawa to realizacja. Ale pakiet, o którym mowa na stronie, którą proponuję, powinien też dać jakieś rozwiązania.
Kod: Zaznacz cały
fbox{tekst}Kod: Zaznacz cały
mbox{tekst}