mam 2 przykłady do rozwiązania prosze o pomoc będę ogrmonie wdzięczny na koncepcje na ich rozwiązanie:
1. \(\displaystyle{ |x^3+x+1| = 1}\)
2. \(\displaystyle{ |x^2-4| (x^3-1)<0}\)
(2 zadania) Równości wielomianowe z wartością bezwzglę
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
(2 zadania) Równości wielomianowe z wartością bezwzglę
zad 1
\(\displaystyle{ |x^3+x+1| = 1 \\
x^3+x+1=1 \vee x^3+x+1=-1 \\
x^3+x=0 \vee x^3+x+2=0 \\
x \left( x^2+1 \right) =0 \vee x^3+x^2-x^2-x+2x+2=0 \\
x=0 \vee x^2+1=0 \vee x^2 \left( x+1 \right) -x \left( x+1 \right) +2 \left( x+1 \right) =0\\
x=0 \vee \left( x+1 \right) \left( x^2-x+2 \right) =0\\
x=0 \vee x+1=0 \vee x^2-x+2=0\\
x=0 \vee x=-1 \vee x^2-x+2=0\\
x=0 \vee x=-1}\)
zad 2
\(\displaystyle{ |x^2-4| \left( x^3-1 \right) <0}\)
Rozważasz 2 przypadki:
Jeżeli \(\displaystyle{ x^2-4 \ge 0}\) to \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty,-2\right> \cup \left<2,+\infty \right)}\) i nierówność przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \left( x^2-4 \right) \left( x^3-1 \right) <0\\
\left( x-2 \right) \left( x+2 \right) \left( x-1 \right) \left( x^2+x+1 \right) <0\\
\left( x-2 \right) \left( x+2 \right) \left( x-1 \right) <0\\
x \in \left( -\infty, -2 \right) \cup \left( 1,2 \right)}\)
wspólny przedział z dziedziną \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty, -2 \right)}\)
II przypadek
Jeżeli \(\displaystyle{ x^2-4<0}\)to \(\displaystyle{ x \in \left( -2, 2 \right)}\) i nierówność przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ - \left( x^2-4 \right) \left( x^3-1 \right) <0\\
\left( 4-x^2 \right) \left( x^3-1 \right) <0\\
\left( 2-x \right) \left( 2+x \right) \left( x-1 \right) \left( x^2+x+1 \right) <0\\
\left( 2-x \right) \left( x+2 \right) \left( x-1 \right) <0\\
\left( x-2 \right) \left( x+2 \right) \left( x-1 \right) >0\\
x \in \left( -2,1 \right) \cup \left( 2, +\infty \right)}\)
wspólny przedział w dla tego przypadku: \(\displaystyle{ x \in \left( -2,1 \right)}\)
Wynik \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty,1 \right) \setminus \left\{ -2 \right\}}\)
\(\displaystyle{ |x^3+x+1| = 1 \\
x^3+x+1=1 \vee x^3+x+1=-1 \\
x^3+x=0 \vee x^3+x+2=0 \\
x \left( x^2+1 \right) =0 \vee x^3+x^2-x^2-x+2x+2=0 \\
x=0 \vee x^2+1=0 \vee x^2 \left( x+1 \right) -x \left( x+1 \right) +2 \left( x+1 \right) =0\\
x=0 \vee \left( x+1 \right) \left( x^2-x+2 \right) =0\\
x=0 \vee x+1=0 \vee x^2-x+2=0\\
x=0 \vee x=-1 \vee x^2-x+2=0\\
x=0 \vee x=-1}\)
zad 2
\(\displaystyle{ |x^2-4| \left( x^3-1 \right) <0}\)
Rozważasz 2 przypadki:
Jeżeli \(\displaystyle{ x^2-4 \ge 0}\) to \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty,-2\right> \cup \left<2,+\infty \right)}\) i nierówność przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \left( x^2-4 \right) \left( x^3-1 \right) <0\\
\left( x-2 \right) \left( x+2 \right) \left( x-1 \right) \left( x^2+x+1 \right) <0\\
\left( x-2 \right) \left( x+2 \right) \left( x-1 \right) <0\\
x \in \left( -\infty, -2 \right) \cup \left( 1,2 \right)}\)
wspólny przedział z dziedziną \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty, -2 \right)}\)
II przypadek
Jeżeli \(\displaystyle{ x^2-4<0}\)to \(\displaystyle{ x \in \left( -2, 2 \right)}\) i nierówność przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ - \left( x^2-4 \right) \left( x^3-1 \right) <0\\
\left( 4-x^2 \right) \left( x^3-1 \right) <0\\
\left( 2-x \right) \left( 2+x \right) \left( x-1 \right) \left( x^2+x+1 \right) <0\\
\left( 2-x \right) \left( x+2 \right) \left( x-1 \right) <0\\
\left( x-2 \right) \left( x+2 \right) \left( x-1 \right) >0\\
x \in \left( -2,1 \right) \cup \left( 2, +\infty \right)}\)
wspólny przedział w dla tego przypadku: \(\displaystyle{ x \in \left( -2,1 \right)}\)
Wynik \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty,1 \right) \setminus \left\{ -2 \right\}}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2004, o 22:34 przez Skrzypu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
take7
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 4 gru 2004, o 09:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 4 razy
(2 zadania) Równości wielomianowe z wartością bezwzglę
dziękuje ci bardzo i pozdrawiam
[ Dodano: Nie Gru 05, 2004 4:24 pm ]
skąd się wzięły te przedziały \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty,-2\right> \cup \left<2,+\infty \right)}\) oraz \(\displaystyle{ x \in \left( -2,2 \right)}\) i co oznacza w tym wyniku
Wynik \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty,1 \right) \setminus \left\{ -2 \right\}}\)
prosze o rozwiązanie tego jeszcze raz albo odpowiedzi bo to bardzo pilnie z góry dziękuje i czekam
[ Dodano: Nie Gru 05, 2004 4:24 pm ]
skąd się wzięły te przedziały \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty,-2\right> \cup \left<2,+\infty \right)}\) oraz \(\displaystyle{ x \in \left( -2,2 \right)}\) i co oznacza w tym wyniku
Wynik \(\displaystyle{ x \in \left( -\infty,1 \right) \setminus \left\{ -2 \right\}}\)
prosze o rozwiązanie tego jeszcze raz albo odpowiedzi bo to bardzo pilnie z góry dziękuje i czekam