Witam,
Po długiej przerwie postanowiłem wrócić na forum. Będąc już na 3 roku matematyki przewinęła mi się niezliczona ilość ciekawych zadań. Będę regularnie wrzucał co ciekawsze zadania z różnych działów (choć lojalnie uprzedzam, że geometrii tu raczej nie uświadczymy). Niektóre będą pochodziły bezpośrednio z moich przedmiotów, a niektóre dostałem tzw. pocztą pantoflową. Jako że dział Kółko matematyczne hest dedykowany przede wszystkim dla uczestników OM będę starał się wrzucać zadania z elementarnymi rozwiązaniami, choć część z nich będzie jednak wymagała akademickiego aparatu pojęciowego.
Pozdrawiam
Teoria liczb
Niech \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{N}}\) będą takie, że \(\displaystyle{ \forall_{p\in \mathbb{P}} \ a\leq b (mod \ p)}\), gdzie \(\displaystyle{ \mathbb{P}}\) to oczywiście zbiór liczb pierwszych.
Pokazać, że \(\displaystyle{ a=b}\)
Topologia
Drogą na płaszczyźnie nazwiemy wykres różnowartościowego przekształcenia ciągłego \(\displaystyle{ f:<0,1> \rightarrow \mathbb{R}^{2}}\). Triadą nazwiemy zbiór trzech dróg o wspólnym początku, których wykresy nie przecinają się wzajemnie.
Rozstrzygnij, czy istnieje nieprzeliczalna rodzina \(\displaystyle{ \mathbb{T}}\) rozłącznych triad taka, że \(\displaystyle{ \bigcup_{t\in \mathbb{T}} \ t=\mathbb{R}^{2}}\)
Powodzenia!
[MIX] UW kontratakuje (Mix zadań)
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Posty: 2086
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
-
Gierol
- Użytkownik

- Posty: 104
- Rejestracja: 12 lis 2006, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec św.
- Pomógł: 5 razy
[MIX] UW kontratakuje (Mix zadań)
haha kto Ci dal te zadania?
mamy na chacie rozwiazania obu, ale nie chce nam sie tego klepac. za stowe ewentualnie przemyslimy
jak ktos pocisnie triady to zapraszamy z Xmasem11 do nastepujacego uogolnienia:
3.Ultratriadą nazwiemy podzbiór \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\) homeomorficzny z ,,parasolka' (półkula + odcinek wystający z wnętrza tej półkuli. Rozstrzygnąć czy da się pokryć przestrzeń nieprzeliczalną ilością ultratriad (ofc rozłącznych)
mamy na chacie rozwiazania obu, ale nie chce nam sie tego klepac. za stowe ewentualnie przemyslimy
jak ktos pocisnie triady to zapraszamy z Xmasem11 do nastepujacego uogolnienia:
3.Ultratriadą nazwiemy podzbiór \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\) homeomorficzny z ,,parasolka' (półkula + odcinek wystający z wnętrza tej półkuli. Rozstrzygnąć czy da się pokryć przestrzeń nieprzeliczalną ilością ultratriad (ofc rozłącznych)
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[MIX] UW kontratakuje (Mix zadań)
To, że reszta z dzielenia \(\displaystyle{ a}\) jest mniejsza od reszty z dzielenia liczby \(\displaystyle{ b}\), jeżeli dzielimy przez \(\displaystyle{ p}\).
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Posty: 2086
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[MIX] UW kontratakuje (Mix zadań)
Kombinatoryka Texas Hold'em
Gracze A i B grają w pokera Texas Hold'em (rozdaje się na zmianę po dwie karty na początek, jedna karta z góry idzie w odstawkę, 3-kartowy flop, kolejna karta w odstawkę, 1-kartowy turn, jeszcze jedna karta do spalenia, 1-kartowy river, wygrywa najlepsza kombinacja 5-kartowa spośród 7 dostępnych).
Gracz A rozdaje karty (zaczyna rozdawać os przeciwnika). Bracz B przekłada talię przed rozpoczęciem rozdawania (brak przełożenia również jest przełożeniem). Czy gracz B z tą wiedzą może zawczasu ułożyć karty tak, aby wygrać niezależnie od przełożenia?
-- 7 listopada 2011, 22:52 --
Będę podbijał temat kolejnymi zadaniami dopóki któreś kogoś nie zainteresuje
Suma szeregu
Niech \(\displaystyle{ \mathbb{X}:=\{x>0 : x=tgx\}}\)
Pokazać, że \(\displaystyle{ \sum_{x\in \mathbb{X}}\frac{1}{x^{2}}=\frac{1}{10}}\)
Kombinujcie skąd wychodzi 10
Gracze A i B grają w pokera Texas Hold'em (rozdaje się na zmianę po dwie karty na początek, jedna karta z góry idzie w odstawkę, 3-kartowy flop, kolejna karta w odstawkę, 1-kartowy turn, jeszcze jedna karta do spalenia, 1-kartowy river, wygrywa najlepsza kombinacja 5-kartowa spośród 7 dostępnych).
Gracz A rozdaje karty (zaczyna rozdawać os przeciwnika). Bracz B przekłada talię przed rozpoczęciem rozdawania (brak przełożenia również jest przełożeniem). Czy gracz B z tą wiedzą może zawczasu ułożyć karty tak, aby wygrać niezależnie od przełożenia?
-- 7 listopada 2011, 22:52 --
Będę podbijał temat kolejnymi zadaniami dopóki któreś kogoś nie zainteresuje
Suma szeregu
Niech \(\displaystyle{ \mathbb{X}:=\{x>0 : x=tgx\}}\)
Pokazać, że \(\displaystyle{ \sum_{x\in \mathbb{X}}\frac{1}{x^{2}}=\frac{1}{10}}\)
Kombinujcie skąd wychodzi 10
