Zamiast wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+1}}\) podstawiamy zmienną
\(\displaystyle{ t ^{4} = \frac{x}{x+1}}\)
do zadania potrzebuje wyznaczyć x z powyższej zmiennej
jak to zrobic?
ze wzoru zmiennej wyznaczyć x
-
tito1977
- Użytkownik

- Posty: 51
- Rejestracja: 23 maja 2011, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
ze wzoru zmiennej wyznaczyć x
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+1}= \frac{x+1-1}{x+1}= \frac{x+1}{x+1}- \frac{1}{x+1}=1- \frac{1}{x+1}}\)
teraz juz chyba sobie poradzisz
teraz juz chyba sobie poradzisz