Były sobie trzy królewny. Jedna z nich miała swego lubego, który bardzo ją kochał.
Niestety pewien niezbyt przyjazny otoczeniu czarownik postanowił wystawić go na próbę.
Zaklął wszystkie trzy królewny tak, że zmieniły się w rosnące obok siebie identyczne róże.
Jedynie owej królewnie zezwolił przychodzić do lubego w nocy. Nie spodobało się to młodemu kochankowi, jednak musiał przyjąć zasady narzucone przez czarownika :
Aby odzyskać swą lubą ( i przy okazji ocalić pozostałe dwie ... ale to tak przy okazji ;) ) musiał poprawnie wskazać kwiatek pod którym się ona kryje. Problem w tym, że ani podczas przemiany swej kochanki nie miał prawa być obecny, ani nie mógł też sprawdzać w nocy której róży nie ma na miejscu. Jak więc wskazać właściwy kwiatek i ocalić swą wybrankę ?
Królewna nie może tego powiedzieć bo złamie zasady - to kochanek musi na to wpaść, nie dowiedzieć się jak to działa. Co do piasku to jest to poniekąd jakaś alternatywa, ale nie uwzględniałem w tym żadnych rekwizytów. Klucz leży gdzie indziej ...
Czyli nie mogę używać rekwizytów?
Bo jeśli mógłbym to przychodzi mi do głowy jeszcze inne rozwiązanie:
- popsikać ukochaną perfumami, w dzień sprawdzić, która róża nimi pachnie.
Oznaczmy róże jako A, B, C
Jednego dnia obciąć różę A, jeśli królewna nie przyjdzie, to znaczy, że była różą A. Jeśli przyjdzie to następnego dnia ściąć różę B. Jeśli w tedy przyjdzie to znaczy, że jest różą C, jeśli nie, to znaczy, że była różą B.
Jedyny minus tego rozwiązania to duże szanse, że królewna zginie
Kochanek powinien sprawdzić, która róża jest najmniejsza (bo chyba rosną nie ? ), ta róża która jest najmniejsza to jego królewna, bo w nocy jak do niego przychodziła nie rosła mam racje?
nie nie ... ja wiem że najfajniej to by było włączyć GOD MODE, sprzątnąć czarownika uprzednio wyciskając od niego adekwatny DISPELL i w ogóle ...
tym razem bez Cheatów ... zamiast brnąć w abstrakcję proponuję ruszyć głową ... albowiem jest coś co pomijacie ... i jak znam życie mój fizyk by się głowił maksymalnie 15 minut nad tym
Ponieważ królewna przychodzi do królewicza nocą, wraca zaś rankiem, to jeśli królewicz wybierze się na polanę zastając 3 kwiatki w miarę wcześnie ( ale nie tak żeby widzieć przemianę ) to jest spokojnie w stanie stwierdzić na którym kwiatku nie ma rosy.