Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
remek

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: remek »

W trójkącie prostokątnym wysokość dzieli przeciwprostokatną na odcinki o długościach 4 i 16.
Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty, na które dany trójkąt zostal podzielony.

Czy ktoś pomoże ?
Gość

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: Gość »

remek pisze:W trójkącie prostokątnym wysokość dzieli przeciwprostokatną na odcinki o długościach 4 i 16.
Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty, na które dany trójkąt zostal podzielony.
Nazwijmy ten trójkat ABC, gdzie:
AB = przeciwprostokątna = 20
AC = dłuższa przyprostokątna = b
BC = krótsza przyprostokątna = a

niech CH = h będzie wysokością na bok AB

Ułóż układ trzech równań (z tw. Pitagorasa dla trzech trójkątów prostokątnych), z których wyjdzie Ci, że:
\(\displaystyle{ h=8}\),
\(\displaystyle{ a=4\cdot \sqrt{5}}\),
\(\displaystyle{ b=8\cdot \sqrt{5}}\),


Czy dalej (z promieniami okręgów wpisanych w te trójkąty) sobie poradzisz ?
remek

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: remek »

Do tego szczerze mówiąc doszedłem. Ułożyłem układ z 3-ma niewiadomymi. Znalazlem długości boków i długość wysokości, ale później gorzej ...
Gość

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: Gość »

hmmm ... Dalej to standardowe zadanie:
Masz trójkąt prostokątny o podanych bokach. Znajdź promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ...
Gość

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: Gość »

No dobra.
Weźmy trójkąt o przyprostokątnych 8 i 16 oraz przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ 8\sqrt{5}}\).
Niech R - promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.

Narysuj to wszystko.
Zaznacz promienie do punktów styczności.
Zaznacz równe odcinki na bokach tego trójkąta.
Wpisz długości tych odcinków.

Na przeciwprostokątnej powinieneś otrzymać dwa odcinki o długościach:
(8 - R) oraz (16 - R), które w sumie dają tą przeciwprostokątna.
Masz więc równanie z jedną niewiadomą.
Z tego wyliczysz R.

Analogicznie dla tego mniejszego trójkąta.
Gość

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: Gość »

Anonymous pisze:Analogicznie dla tego mniejszego trójkąta.
Albo z podobieństwa tych dwóch trójkątów (skala podobieństwa dotyczy także promieni okręgów wpisanych).
remek

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: remek »

Nie wiedziałem czy to było konieczne. Jest masa wzorów na koła wpisane i opisane w trójkąty. Nie mam do nich dojścia i być może dlatego ciężko mi rozwiązać owe zadanie.
Gość

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: Gość »

Po co Ci dojścia ?
Po prostu:
Narysuj dobry (czytelny) rysunek i pomyśl.

Ja też nie pamiętam tych wzorów o których piszesz.
remek

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: remek »

Już znalazłem wzór.
Dzięki i sorka za kłopot. Dzięki i pozdroowka.
Gość

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: Gość »

remek pisze:Już znalazłem wzór.
O! A mógłbys podać ?
remek

Oblicz pola kół wpisanych w trójkąty prostokątne

Post autor: remek »

Jasne:
\(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}=\frac{a\cdot b}{a+b+c}}\)
ODPOWIEDZ