Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
grzenio
Użytkownik
Posty: 31 Rejestracja: 31 sty 2011, o 00:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 5 razy
Post
autor: grzenio » 26 paź 2011, o 13:06
Czy dla dziedziny: \(\displaystyle{ y^{2} + x^{2} \le 9}\) \(\displaystyle{ ,y \ge 0}\)
wsporlzedne biegunowe beda wygladaly tak:
\(\displaystyle{ -3\le r \le 3}\) i \(\displaystyle{ - \pi /2\le \phi \le \pi /2}\) ?:)
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, o 13:07 przez
Qń , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Qń
Użytkownik
Posty: 9724 Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy
Post
autor: Qń » 26 paź 2011, o 13:07
Promień nie może być przecież ujemny.
Q.
grzenio
Użytkownik
Posty: 31 Rejestracja: 31 sty 2011, o 00:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 5 razy
Post
autor: grzenio » 26 paź 2011, o 13:57
no tak ;] bedize od 0 do 3 i wynik wyszedl dobry, dzieki! ;]
joe74
Użytkownik
Posty: 727 Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 112 razy
Post
autor: joe74 » 27 paź 2011, o 03:13
\(\displaystyle{ 0 \le \varphi \le \pi}\) (I oraz II ćw. układu \(\displaystyle{ \Leftarrow \ \ y \ge 0}\) , a nie I i IV \(\displaystyle{ \Leftarrow \ \ x \ge 0}\) )
\(\displaystyle{ 0 \le r \le 3}\)
grzenio
Użytkownik
Posty: 31 Rejestracja: 31 sty 2011, o 00:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 5 razy
Post
autor: grzenio » 27 paź 2011, o 20:14
kurcze, ale wyynik dobry wyszedl xD
dzieki!
joe74
Użytkownik
Posty: 727 Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 112 razy
Post
autor: joe74 » 28 paź 2011, o 02:21
Moglo się tak zdarzyć, np. jeśli całka była z funkcji symetrycznej względem osi Oz.