złożenie funkcji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

złożenie funkcji

Post autor: je?op »

Witam. Mam pytanie odnośnie składania funkcji a konkretniej o warunki jakie musza zostac spelnione aby można było te funkcje złożyć.

Mamy takie 2 proste funkcje:
\(\displaystyle{ f(x)=x+1}\)
\(\displaystyle{ g(x)= x^2}\)

no i teraz chcę złożyć \(\displaystyle{ f \circ g}\)

czyli muszę sprawdzić czy Zbiór wartości \(\displaystyle{ g(x)}\) zawiera się w dziedzinie funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) ?

prosze o odpowiedz
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

złożenie funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Powinieneś, co akurat w tym przypadku nie jest zbyt trudne...

JK
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

złożenie funkcji

Post autor: je?op »

tak, ale mi chodziło czy tak nalezy robić, oczywiscie ten przyklad jest łatwy, ale są trudniejsze
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

złożenie funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak należy robić.

JK
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

złożenie funkcji

Post autor: je?op »

a jak mamy taki przyklad

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{x+1}{x-2}}\)
\(\displaystyle{ g(x)= \frac{2x}{x-4}}\)

nie mogę wiec złożyć funkcji\(\displaystyle{ f \circ g}\) i\(\displaystyle{ g\circ f}\) ?? bo wychodzi na to że zbiory wartości tych funkcji nie zawierają się w dziedzinach.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

złożenie funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Może zobacz ten wątek?

265736.htm#p4791466

JK
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

złożenie funkcji

Post autor: je?op »

\(\displaystyle{ h(x)=logx-log(x+1)}\)
jak przestawić te funkcje w postaci złożenia dwóch funkcji, proszę o pomoc bo nie mam pomyslu na to
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

złożenie funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ \log a-\log b=\log \frac ab}\).

JK
ODPOWIEDZ