Norma w przestrzeni funkcji ciągłych

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
Ola964
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 9 cze 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Norma w przestrzeni funkcji ciągłych

Post autor: Ola964 »

Mam ciąg funkcji \(\displaystyle{ f_{n}(x) = x^{n} \in C^{0}([0,1])}\). Jakim wzorem będzie wyrażała się norma \(\displaystyle{ || f_{n} ||^{0}}\)? Wiem, że będzie ona wynosiła 1. Nie jestem jednak do końca pewna jak ją rozpisać.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, o 22:10 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Oryginalny tytuł "Norma zerowa" był nieco mylący.
szw1710

Norma w przestrzeni funkcji ciągłych

Post autor: szw1710 »

Norma supremum. Zatem \(\displaystyle{ |f_n(x)|=|x^n|\le 1}\), więc \(\displaystyle{ \|f_n\|=\sup_{x\in[0,1]}|f_n(x)|\le 1}\). Z drugiej strony \(\displaystyle{ f_n(1)=1}\), zatem \(\displaystyle{ \|f_n\|=1.}\)
Ola964
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 9 cze 2011, o 15:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

Norma w przestrzeni funkcji ciągłych

Post autor: Ola964 »

Nawiasem mówiąc, ciekawi mnie jeszcze jakim wzorem wyraża się normę \(\displaystyle{ ||f||_{1}}\)? Pojawiło mi się to też w jednym z zadań.
ODPOWIEDZ