optymalizacja - kula i stozek
-
GunloK
- Użytkownik

- Posty: 44
- Rejestracja: 1 paź 2006, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
optymalizacja - kula i stozek
No trafilem chyba na najtrudniejsze z zadan optymalizacyjnych jakie robilem. Nie wiem czy dorbze trafilem z dzialem, a wiec:
Na kuli o promieniu R=4cm opisujemy stozki o promieniu r i wysokosci H. Spsrod wszystkich takich stozkow wyznacz ten, ktory ma najmniejsza objetosc. Oblicz te objetosc. Oblicz promien i wysokosc znalezionego stozka.
Prosilbym o wytlumaczenie jak mam ulozyc funkcje, bo nie mam na to kompletnego pomyslu. Nie robilem jeszcze w ogole zadan z kula, takze jest to dla mnie abstrakcja.
Z gory dzieki.
Na kuli o promieniu R=4cm opisujemy stozki o promieniu r i wysokosci H. Spsrod wszystkich takich stozkow wyznacz ten, ktory ma najmniejsza objetosc. Oblicz te objetosc. Oblicz promien i wysokosc znalezionego stozka.
Prosilbym o wytlumaczenie jak mam ulozyc funkcje, bo nie mam na to kompletnego pomyslu. Nie robilem jeszcze w ogole zadan z kula, takze jest to dla mnie abstrakcja.
Z gory dzieki.
-
florek177
- Użytkownik

- Posty: 3016
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
optymalizacja - kula i stozek
Przekrojem pionowym jest trójkąt równoramiennym z pisanym okręgiem. l - tworząca stożka ( ramię trójkąta ), reszta jak w zadaniu. Ze środka okręgu prowqdzimy promień prostopadle do ramienia. Z podobieństwa trójkątów mamy:
\(\displaystyle{ \frac{l}{r} = \frac{H - R}{R} \,\,}\); oraz \(\displaystyle{ \,\, l^{2} = r^{2} + H^{2}}\) .
Z układu wyznacz np. r , wstaw do wzoru na objętość , orzymasz V(H) --> policz pochodną, przyurównaj ją do zera i otrzymasz, że H = 4R. Rrszta jest prosta.
Poprawiłem, Shift nie zadziałał i oczy.
\(\displaystyle{ \frac{l}{r} = \frac{H - R}{R} \,\,}\); oraz \(\displaystyle{ \,\, l^{2} = r^{2} + H^{2}}\) .
Z układu wyznacz np. r , wstaw do wzoru na objętość , orzymasz V(H) --> policz pochodną, przyurównaj ją do zera i otrzymasz, że H = 4R. Rrszta jest prosta.
Poprawiłem, Shift nie zadziałał i oczy.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2007, o 15:54 przez florek177, łącznie zmieniany 2 razy.
-
GunloK
- Użytkownik

- Posty: 44
- Rejestracja: 1 paź 2006, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
optymalizacja - kula i stozek
moglbys wyznaczyc ten wzor funkcji i obliczyc pochodna ?
mam male problemy przy obliczaniu tego i nie wiem czy robie dobrze.
mam male problemy przy obliczaniu tego i nie wiem czy robie dobrze.
- bartholdy
- Użytkownik

- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
optymalizacja - kula i stozek
Florek się pomylił, ma być \(\displaystyle{ \frac{l}{r} = \frac{H-R}{R}}\).
\(\displaystyle{ l = \frac{(H-R)r}{R}\\
\frac{(H-R)^2\cdot r^2}{R^2} = H^2 + r^2\\
r^2 = \frac{H\cdot R^2}{H-2R}\\
\\
V(H) = \frac{1}{3}\pi \frac{H^2 R^2}{H-2R}\\\\
H\in (2R; +\infty)\\\\
\lim_{x\to 2R} V(H) = \qquad \lim_{x\to +\infty} V(H) = +\infty
\\
\\
V^\prime (H) = \frac{1}{3}\pi\frac{2HR^2(H-2R) - H^2R^2}{(H-2R^2)} = \frac{1}{3}\pi\frac{HR^2(H-4R)}{(H-2R)^2}}\)
z tego wynika, że najmniejszą objętość będzie miał walec o wysokośći \(\displaystyle{ H = 4R}\), podstawiając dane \(\displaystyle{ H = 16cm}\).
Dalej sobie poradzisz.
\(\displaystyle{ l = \frac{(H-R)r}{R}\\
\frac{(H-R)^2\cdot r^2}{R^2} = H^2 + r^2\\
r^2 = \frac{H\cdot R^2}{H-2R}\\
\\
V(H) = \frac{1}{3}\pi \frac{H^2 R^2}{H-2R}\\\\
H\in (2R; +\infty)\\\\
\lim_{x\to 2R} V(H) = \qquad \lim_{x\to +\infty} V(H) = +\infty
\\
\\
V^\prime (H) = \frac{1}{3}\pi\frac{2HR^2(H-2R) - H^2R^2}{(H-2R^2)} = \frac{1}{3}\pi\frac{HR^2(H-4R)}{(H-2R)^2}}\)
z tego wynika, że najmniejszą objętość będzie miał walec o wysokośći \(\displaystyle{ H = 4R}\), podstawiając dane \(\displaystyle{ H = 16cm}\).
Dalej sobie poradzisz.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2007, o 16:01 przez bartholdy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
GunloK
- Użytkownik

- Posty: 44
- Rejestracja: 1 paź 2006, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
optymalizacja - kula i stozek
zauwazylembartholdy pisze:Florek się pomylił.
Jestes pewien do linijki \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi\frac{HR^2(H-2R)}{(H-2R)^2}}\) ?bartholdy pisze: \(\displaystyle{ V^\prime (H) = \frac{1}{3}\pi\frac{2HR^2(H-2R) - H^2R^2}{(H-2R^2)} = \frac{1}{3}\pi\frac{HR^2(H-2R)}{(H-2R)^2}}\)
z tego wynika, że najmniejszą objętość będzie miał walec o wysokośći \(\displaystyle{ H = 4R}\), podstawiając dane \(\displaystyle{ H = 16cm}\).
Dalej sobie poradzisz.
Co zrobiles z 2 w \(\displaystyle{ 2HR^2(H-2R) - H^2R^2}\) (linijka wczesniej)
nie powinno byc na koncu \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi\frac{HR^2(H-4R)}{(H-2R)^2}}\) ?
Wtedy by sie zgadzalo to 16 ktore policzyles.
- bartholdy
- Użytkownik

- Posty: 158
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 49 razy
optymalizacja - kula i stozek
Tak oczywiście, jak wskazuje poprzednie równanie, w kolejnym ma być \(\displaystyle{ 4R}\) - literówka przy przepisywaniu, wybacz ;P Teraz ok.
-
Matka Chrzestna
- Użytkownik

- Posty: 237
- Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
- Podziękował: 143 razy
optymalizacja - kula i stozek
hej
rozumiem do tego momentu, że \(\displaystyle{ V' (H)= \frac {16H(H-16)}{(H-8)^2} \frac{\pi}{3}}\)
i \(\displaystyle{ D_{V'} = D_V}\)
wogóle po co liczyłam tą pochodną i co dalej??
bo dalej nie rozumiem, nie wiem jaki jestnastępny krok i dlaczego.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć?
Dzięki za pomoc
rozumiem do tego momentu, że \(\displaystyle{ V' (H)= \frac {16H(H-16)}{(H-8)^2} \frac{\pi}{3}}\)
i \(\displaystyle{ D_{V'} = D_V}\)
wogóle po co liczyłam tą pochodną i co dalej??
bo dalej nie rozumiem, nie wiem jaki jestnastępny krok i dlaczego.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć?
Dzięki za pomoc
-
Staszeq
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Otrębusy
optymalizacja - kula i stozek
Jednego nie rozumiem;
jak na podstawie tego:
można wydedukować, że H=4R?
Mam pewne hipotezy, ale nie jestem do końca pewien...
z góry dzięki za wyjaśnienie.
jak na podstawie tego:
można wydedukować, że H=4R?
Mam pewne hipotezy, ale nie jestem do końca pewien...
z góry dzięki za wyjaśnienie.
-
rObO87
- Użytkownik

- Posty: 543
- Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 4 razy
optymalizacja - kula i stozek
Pryrównujes to wyrazenie do 0 i zauważasz, że jeżeli licznik=0 to ułamek =0 ( w mianowniku nie może być 0)Staszeq pisze:Jednego nie rozumiem;
jak na podstawie tego:
Obrazek
można wydedukować, że H=4R?
Mam pewne hipotezy, ale nie jestem do końca pewien...
z góry dzięki za wyjaśnienie.
H jest tu zmienną, więc jeżeli za H podstawisz 4R to w nawiasie (licznik) będzie 0 i cały ułamek =0.
