XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
kal0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 10 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: kal0 »

Etap Szkolny:

Zadania dla klas pierwszych:
1. Okrąg o promieniu 1 jest wpisany w czworokąt wypukły ABCD. Okrąg ten jest styczny do boków AB, BC, CD, DA odpowiednio w punktach K, L, M, N. Wiadomo, że:
\(\displaystyle{ \sphericalangle KLM = 4\sphericalangle AKN}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle KNM = 4\sphericalangle BKL.}\) Oblicz długość odcinka LN.

2. Liczby a, b, c są dodatnie. Wykaż, że:
\(\displaystyle{ \frac{a}{a+1} + \frac{b}{(a+1)(b+1)} + \frac{c}{(a+1)(b+1)(c+1)} < 1}\)

3. Znajdź wszystkie liczby całkowite dodatnie x, które spełniają równanie:
\(\displaystyle{ x^{2} + x^{3} + x^{4} = 3.}\)
Zadania dla klas trzecich:
1. Dla jakich liczb naturalnych m i n liczba \(\displaystyle{ m^{4} + 4 n^{4}}\) jest liczbą pierwszą ?

2. Dana jest funkcja f określona wzorem:\(\displaystyle{ f(x) = ax^{2} + bx + c.}\) Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ |f(-1)| \le 1}\), \(\displaystyle{ |f(0)| \le 1}\), to dla \(\displaystyle{ x \in <-1,1>}\) zachodzi \(\displaystyle{ |f(x)| \le \frac{5}{4} .}\)

3. Dwa okręgi są styczne wewnętrznie w punkcie M. Niech AB będzie cięciwą większego okręgu, styczną jednocześnie do małego okręgu; oznaczmy przez T punkt styczności. Udowodnij, że półprosta MT jest dwusieczną kąta AMB.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: kamil13151 »

To nie jest trwający jeszcze etap? Można zamieszczać rozwiązania ?
kal0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 10 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: kal0 »

Nie. Ten etap (szkolny) odbył się wczoraj rano, tak więc można już zamieszczać rozwiązania
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: kamil13151 »

I 3):    
I 2):    
Może ktoś przedstawić rozwiązania do reszty?
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 334
Rejestracja: 31 maja 2008, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 28 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: Panda »

III 1
Ukryta treść:    
.

I 3
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 253
Rejestracja: 1 paź 2009, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot/Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 15 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: adamm »

Panda pisze:III 1
Ukryta treść:    
.
[/hide]
Lub też korzystamy z tożsamości Sophie Germain \(\displaystyle{ m^4+4n^4=(m^2-2mn+2n^2)(m^2+2mn+2n^2)}\) co w świetle warunków zadania daje nam \(\displaystyle{ m^2-2mn+2n^2=(m-n)^2+n^2=1 \Rightarrow m=n=1}\)

III 3
Rozpatrzmy jednokładność o środku w punkcie \(\displaystyle{ M}\) przeprowadzającą mniejszy okrąg na większy. Przeprowadza ona \(\displaystyle{ AB}\) na prostą równoległą i styczną do większego okręgu w \(\displaystyle{ T'}\) mamy z powyższego \(\displaystyle{ |T'A|=|T'B|}\) co daje tezę.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 15:58 przez adamm, łącznie zmieniany 2 razy.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: ElEski »

Zadanie II, 3 klasa.
Podstawiając \(\displaystyle{ a=100, b=99,5 , c=0,25}\) uzyskujemy sprzeczność z tezą zadania. Jak to możliwe i czego nie doczytałem?

A zadanie I z 3 klasy można zrobić indukcyjnie.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: kamil13151 »

ElEski, a dla jakiego iksa to nie zachodzi?

Indukcyjnie? Możesz pokazać jak ?
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 334
Rejestracja: 31 maja 2008, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 28 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: Panda »

Dla jedynki.

Indukcyjnie podzielność przez \(\displaystyle{ 5}\) zapewne.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: ElEski »

kamil13151,
Dla x=1. W sumie- prawie dla każdego x

A co do tej liczby pierwszej, to przepraszam, bo dość szybko przejrzałem ten temat i zasugerowałem się tym, co pisaliście, że to, co ma być liczbą pierwszą, jest podzielne przez 5.. Coś takiego, gdyby było prawdą, musiałoby dać udowodnić się indukcyjnie, ale to nie jest prawda.
satre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 mar 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: satre »

Mam pytanie czy laureat tego konkursu dostaje indeks jakiejś uczelni? Bo z tego co wiem dawniej tak było (bodajże indeks na AGH).
rumcajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 14 gru 2008, o 00:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rz
Pomógł: 7 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: rumcajs »

Teraz juz tak nie ma.
dedeluszz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 14 maja 2009, o 20:55
Płeć: Mężczyzna

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: dedeluszz »

Czy nie sądzicie że:
Zadania z klasy 2 były dużo trudniejsze niż klasa 3 ??
Próg z klasy 2 może być 6+pkt a klasa 3 może być i 13pkt mało...
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 253
Rejestracja: 1 paź 2009, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot/Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 15 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: adamm »

imo nie, idzie ładnie przepałować, specjalna inwencja nie była potrzebna. Co najwyżej bardziej czasochłonny, co jednak nie jest bez znaczenia w takich konkursach. Wypowiadam się ofc jako osoba trzecia, nie brałem udziału.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

XXVII Konkurs Matematyczny im. Prof. J. Marszała

Post autor: kamil13151 »

Gdzie są zadania dla klasy drugiej?
ODPOWIEDZ