znajdz extrema lokalne funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
krystian122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 4 sty 2007, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: to i owo
Podziękował: 2 razy

znajdz extrema lokalne funkcji

Post autor: krystian122 »

\(\displaystyle{ f(x,y)=e^{2x^2+3y}*(2y+1)}\)
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH/WEAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

znajdz extrema lokalne funkcji

Post autor: Yrch »

Funkcja ta nie ma zadnego ekstremum lokalnego, poniewaz nie zachodzi warunek konieczny dla pochodnej czastkowej pierwszego rzedu po "y" (ta pochodna nigdy sie nie zeruje).
Awatar użytkownika
Puzon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
Pomógł: 20 razy

znajdz extrema lokalne funkcji

Post autor: Puzon »

krystian122 pisze:\(\displaystyle{ f(x,y)=e^{2x^2+3y}*(2y+1)}\)
Yrch pisze: Funkcja ta nie ma zadnego ekstremum lokalnego, poniewaz nie zachodzi warunek konieczny dla pochodnej czastkowej pierwszego rzedu po "y" (ta pochodna nigdy sie nie zeruje).
chyba jednak się zeruje :razz:

\(\displaystyle{ f_x=4x*e^{2x^2+3y}*(2y+1)=e^{2x^2+3y}*4x*(2y+1)}\)
\(\displaystyle{ f_y=3*e^{2x^2+3y}*(2y+1)+e^{2x^2+3y}*2=e^{2x^2+3y}*(6y+3+2)}\)
i przyrównując pochodne do zera mamy
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}4x*(2y+1)=0\\6y+5=0\end{array}}\)
ponieważ \(\displaystyle{ e^a>0}\) dla dowolnego rzeczywistego a

i szybko widać, że \(\displaystyle{ y=-\frac{5}{6} \\ x=0}\)
wystarczy wyznaczyć hesjan (wyznacznik z pochodnych drugiego rzędu) i sprawdzić co tam tak właściwie jest, czy ekstremum, czy jakiś punkt siodłowy, czy inna cholera
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH/WEAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

znajdz extrema lokalne funkcji

Post autor: Yrch »

Ech jasne sorry za blad, walnalem sie w opbliczeniach. Nie ta godzina byla ;p Anyway jakos watpie, zeby komus sie chcialo to wszytsko rozpisywac w TeXu ;p
ODPOWIEDZ