1.Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ (1+a^{-1})^{2}-(1-a^{-1})^{2}}\) dla \(\displaystyle{ a=\sqrt{2}}\). Wynik przedstaw w postaci potęgi o podstawie 8.
2.Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ 3^{13}*x-4*9^{6}=27^{4}*(2x-5)}\)
3. Rozwiąż nierówność: \(\displaystyle{ \sqrt{3}x+4<2x+\sqrt{12}\) i zapisz zbiór za pomocą przedziału.
4. Wykaż że liczba \(\displaystyle{ 6^{20}+3*6^{19}-4*6^{18}}\) jest liczbą całkowitą.
Proszę o pomoc w tych zadaniach.
Pozdrawiam
Oblicz równanie, wykaż ze liczba
-
adamosokolos
- Użytkownik

- Posty: 41
- Rejestracja: 23 sty 2011, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
-
ginga
- Użytkownik

- Posty: 76
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeczpospolita Polska
- Pomógł: 2 razy
Oblicz równanie, wykaż ze liczba
Ad.1.Skorzystaj, ze wzoru \(\displaystyle{ a^{2} - b^{2} =}\).
Ad.2. Przerzuć niewiadomą na jedną stronę, resztę na druga. Potem wyciągnij x przed nawias i zastanów się, co dalej można z tym fantem zrobić.
Ad.3. jw.
Ad.4. Wyłącz ze wszystkich \(\displaystyle{ 6^{18}}\) i pomyśl, co możesz powiedzieć o tym, co zostanie w nawiasie.
Spróbuj, jak będziesz miał jakieś wątpliwości, pisz.
Ad.2. Przerzuć niewiadomą na jedną stronę, resztę na druga. Potem wyciągnij x przed nawias i zastanów się, co dalej można z tym fantem zrobić.
Ad.3. jw.
Ad.4. Wyłącz ze wszystkich \(\displaystyle{ 6^{18}}\) i pomyśl, co możesz powiedzieć o tym, co zostanie w nawiasie.
Spróbuj, jak będziesz miał jakieś wątpliwości, pisz.