Mam takie zadanie:
Doświadczenie polega na notowaniu dlugosci drogi hamowania, dla roznego rodzaju opon przy predkosci 100 km/h. Okreslić przestrzen zdarzeń elemntarnych i podać przynajmniej 3 rozne przykłady sigmy algebry zdarzeń.
Jak powinna wyglądać prawidłowa odpowiedź?-- 12 paź 2011, o 02:10 --i jeszcze jedno z wyznaczania sigmy algebry zdarzeń:
Doświadczenie polega na rzucie czerwoną i zieloną kostką do gry. Opisać przestrzeń zdarzeń elemnatrnych oraz podać przynajmniej 3 różne przyklady sigma algebry zdarzen.
Tutaj przestrzen zdarzen elemnarnych to bedzie 36, bo 6^2, tak? w wyznaczaniu tej sigmy algebry zdarzen sie zwyczajnie zakopalam..
czy ktos moglby to wyjasnic łopatologicznie i napisać odpowiedź?
Długość drogi hamowania
-
marszalos
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 4 razy
Długość drogi hamowania
O koleżanka z WIGE?
No to spróbuję wyjaśnić na czym polega pierwsze zadanie.
Przestrzenią zdarzeń elementarnych będzie tutaj zbiór takich par uporządkowanych dla których przeprowadzamy doświadczenie, czyli:
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ (s,t): 100 = \frac{s}{t} \right\}}\)
Jeżeli to jest dane, to ażeby wyznaczyć sobie te trzy \(\displaystyle{ \sigma}\) algebry wystarczy wybrać sobie dowolną wartość dla, np drogi i wyznaczyć.
No to spróbuję wyjaśnić na czym polega pierwsze zadanie.
Przestrzenią zdarzeń elementarnych będzie tutaj zbiór takich par uporządkowanych dla których przeprowadzamy doświadczenie, czyli:
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ (s,t): 100 = \frac{s}{t} \right\}}\)
Jeżeli to jest dane, to ażeby wyznaczyć sobie te trzy \(\displaystyle{ \sigma}\) algebry wystarczy wybrać sobie dowolną wartość dla, np drogi i wyznaczyć.
