Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych dla kąta:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{1103}{4} \pi}\)
Każda podpowiedź się przyda
oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta o miarach
-
elo111
- Użytkownik

- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta o miarach
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, o 17:44 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Treść zadania nie może znajdować się tylko w temacie.
Powód: Treść zadania nie może znajdować się tylko w temacie.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Posty: 5009
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta o miarach
Zauważ, że: \(\displaystyle{ \alpha = \frac{1103}{4} \pi=275\pi + \frac{3}{4}\pi=137 \cdot 2 \pi +\pi+ \frac{3}{4}\pi}\), skorzystaj ze wzorków redukcyjnych.
-
elo111
- Użytkownik

- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta o miarach
chodzi o ten?
\(\displaystyle{ cos( \alpha +2 \pi )=cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos( \alpha +2 \pi )=cos \alpha}\)
-
kamil13151
- Użytkownik

- Posty: 5009
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta o miarach
Jak już to z tego:
\(\displaystyle{ \cos(k \cdot 2\pi + \alpha)=\cos \alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) to dowolna liczba całkowita
\(\displaystyle{ \cos(k \cdot 2\pi + \alpha)=\cos \alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) to dowolna liczba całkowita
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16317
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta o miarach
Prawieelo111 pisze:chodzi o ten?
\(\displaystyle{ cos( \alpha +2 \pi )=cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos( \alpha +2 k \pi )=cos \alpha}\)
-
elo111
- Użytkownik

- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta o miarach
Tego sposobu nie zajarzyłem ale znajomy mi wytułmaczył żeby odejmować do parzystej liczby czyli mamy \(\displaystyle{ 275 \frac{3}{4} \pi}\) odejmujemy \(\displaystyle{ 274}\) i zostaje \(\displaystyle{ 1 \frac{3}{4} \pi}\) Dzięki za zainteresowanie tematem.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, o 23:12 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.