problem z zadniem

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
grzenio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 31 sty 2011, o 00:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk
Podziękował: 5 razy

problem z zadniem

Post autor: grzenio »

Znalezc wartosc najmniejsza i najwieksza funckji: \(\displaystyle{ y=f(x,y)= e^{2x}( y^{2}- x^{2})}\)w zbiorze \(\displaystyle{ D:[(x,y): y \ge 0,y \le 2x+2,x \le 0]}\)

Nie wiem jak sie za to zabrac
Ostatnio zmieniony 6 paź 2011, o 09:40 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2725
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

problem z zadniem

Post autor: Afish »

Najpierw pochodne cząstkowe. Szukasz ekstremum jakbyś nie miał żadnych ograniczeń, a jak znajdziesz, to sprawdzasz, czy wpadło w przedział. Potem dokładasz warunki przez podstawienia lub metodę Lagrange'a i robisz to samo.
ODPOWIEDZ