\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}lnxdx}\)
wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 1ln1 - 1 -(AlnA-0)}\), gdzie A dazy do \(\displaystyle{ 0^{+}}\)
i nie wiem co z tym nawiasem?? Prosze o pomoc.
calka niewlasciwa?
-
grzenio
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 00:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdansk
- Podziękował: 5 razy
calka niewlasciwa?
no wlasnie, bo \(\displaystyle{ ln 0^{+}to -\infty}\),tak?? a co z tym 0 przed??;/
calka niewlasciwa?
\(\displaystyle{ \lim_{\varepsilon\to 0 ^{+}} \int\limits_{0 + \varepsilon}^{1} lnx \cdot dx = \lim_{\varepsilon\to 0 ^{+}} \left[ x \cdot \left( lnx - 1\right) \right] ^{1} _{\varepsilon} = \lim_{\varepsilon\to 0 ^{+}}\left[ 1 \cdot \left( ln1 - 1\right) \right - \varepsilon \cdot \left( ln\varepsilon - \varepsilon\right)] = 1 \cdot \left( 0 - 1\right) - \lim_{\varepsilon\to 0 ^{+}} \frac{ln\varepsilon - \varepsilon}{ \frac{1}{\varepsilon}}\ \stackrel{[H]}{=} \ - \ 1 \ - \ \lim_{\varepsilon\to 0 ^{+}} \frac{ \frac{1}{\varepsilon} - 0 }{\frac{1}{\varepsilon ^{2} }} = \ - \ 1 \ - \ \lim_{\varepsilon\to 0 ^{+}} \varepsilon = \ - \ 1 \ - \ 0 = \ - \ 1}\)

