Problem matematyczny

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
ggimnazjalistaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Problem matematyczny

Post autor: ggimnazjalistaa »

Ogrodnik chce posadzić roślinę między dwoma domami o wysokościach h i H, odległymi od siebie o dystans d. W którym miejscu powinien to zrobić, by roślina była w miejscu osłonecznionym przez jak najdłuższy czas w ciągu dnia?

Myślę nad tym od tygodnia i nie jestem w stanie rozwiązać tej zagadki/problemu matematycznego...
Liczę, że uda Wam się to rozwiązać, albo czekam chociaż na jakieś wskazówki dotyczące rozwiązania, czyli od czego zacząć, jakie wzory lub twierdzenia mi się przydadzą

Sprawa dosyć pilna...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Problem matematyczny

Post autor: anna_ »

Masz może do tego odpowiedź?
ggimnazjalistaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Problem matematyczny

Post autor: ggimnazjalistaa »

Zakładając, że
h - wys. dużego budynku
H - wys. małego budynku
x - odl. kwiatka od dużego budynku (h)
d - odl. między budynkami

x= hd/H+h

Zaraz wrzucę rysunek, skąd wziąłem ten wynik.
Brakuje tylko dowodu, dlaczego akurat ten punkt... :/
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Problem matematyczny

Post autor: anna_ »

Chodziło mi raczej o odpowiedź z książki.

Wydaje mi się, że to powinien być punkt przecięcia się przekątnych trapezu (a dokładniej jego rzut na podłoże), który tam powstanie, ale ręki uciąć sobie nie dam.
ggimnazjalistaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Problem matematyczny

Post autor: ggimnazjalistaa »



Łuk to wędrówka słońca po niebie. Zaznaczone odcinki to promienie graniczne, które oświetlają kwiat, gdy ten jest przy odpowiednim budynku. Punkt A jest rozwiązaniem. Wartość x jest obliczona z twierdzenia Talesa. Brakuje mi dobrego dowodu, dlaczego akurat ten punkt A jest szukanym położeniem kwiatka.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Problem matematyczny

Post autor: anna_ »

AU
AU
9e8d30f88f05a644.png (13.72 KiB) Przejrzano 180 razy
[/url]
Wyszło mi dokładnie to samo. Liczyłam z podobieństwa trójkątów

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{h}{d} = \frac{y}{d-x} \\ \frac{H}{d} = \frac{y}{x} \end{cases}}\)
ggimnazjalistaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Problem matematyczny

Post autor: ggimnazjalistaa »

ok, czyli x=hd/H+h
Sprawdzałem, że zgadza się dla:
h=0
H=0
h=H

Ale wiecie może jak udowodnić, że kwiatek powinien stać w tym punkcie A (u Ciebie F)?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Problem matematyczny

Post autor: anna_ »

Popraw zapisy:
\(\displaystyle{ x= \frac{hd}{H+h}}\)

Nie mam pojęcia dlaczego akurat tam.
ggimnazjalistaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Problem matematyczny

Post autor: ggimnazjalistaa »

eh, może ktoś inny jest w stanie mi pomóc? Aż nie chce mi się wierzyć, że to zadanie jest dla gimnazjalistów! A rozwiązanie muszę mieć do jutra do 15... Ja już chyba nie mam pomysłu :/
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Problem matematyczny

Post autor: anna_ »

Podaj po prostu rozwiązanie, bez uzasadniania czemu ten punkt, a nie inny.
ggimnazjalistaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 sty 2011, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Problem matematyczny

Post autor: ggimnazjalistaa »

nie przejdzie u mojego nauczyciela :/
ODPOWIEDZ