\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt{2n-2} - \sqrt{2n}}\)
Pomyślałem, żeby to pomnożyć przez \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2n-2} + \sqrt{2n}}{\sqrt{2n-2} + \sqrt{2n}}}\), ale nadal wychodzą dziwne rzeczy.
granica z pierwiastkiem
-
jul992
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 3 gru 2010, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Pomógł: 1 raz
granica z pierwiastkiem
Nie wychodzą dziwne rzeczy tylko wyrażenie z którego szukana granica jest od razu wiadoma.
-
thepunisher92pl
- Użytkownik

- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
granica z pierwiastkiem
spróbuj z tym wzorem
\(\displaystyle{ (a-b)=\left( \frac{ a^{2} - b^{2} }{a+b} \right)}\)
na wykładach tak rozwiązywaliśmy
jako \(\displaystyle{ a}\) bierzesz \(\displaystyle{ \sqrt{2n-2}}\) a jako \(\displaystyle{ b}\) bierzesz \(\displaystyle{ \sqrt{2n}}\)
\(\displaystyle{ (a-b)=\left( \frac{ a^{2} - b^{2} }{a+b} \right)}\)
na wykładach tak rozwiązywaliśmy
jako \(\displaystyle{ a}\) bierzesz \(\displaystyle{ \sqrt{2n-2}}\) a jako \(\displaystyle{ b}\) bierzesz \(\displaystyle{ \sqrt{2n}}\)
-
thepunisher92pl
- Użytkownik

- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
granica z pierwiastkiem
no faktycznie, nie spojrzałem, czyli dobrze to kolego rozwiązujesz
powinieneś otrzymać coś takiego
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{-2}{ \sqrt{2n-2} + \sqrt{2n} }}\)
powinieneś otrzymać coś takiego
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{-2}{ \sqrt{2n-2} + \sqrt{2n} }}\)
-
everglade
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 16 gru 2009, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
granica z pierwiastkiem
Tak mi wychodzi, tylko nie wiem, co z tym dalej zrobić. Dopiero zaczęliśmy granice i akurat nie było mnie w szkole przez ten czas. To jest tak, że mianownik dąży do \(\displaystyle{ \infty}\), a całe wyrażenie do 0?
