Udowodnij że wielomian...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lmazurek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2010, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowiec

Udowodnij że wielomian...

Post autor: lmazurek16 »

Udowodnij, że dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\) wielomian \(\displaystyle{ x^{4n-2}+1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^{2}+1}\)
Poprawa wiadomości.Czy tak to miało wyglądać?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, o 17:36 przez ares41, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
frej

Udowodnij że wielomian...

Post autor: frej »

Popraw ten wielomian.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6491
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Udowodnij że wielomian...

Post autor: ares41 »

Jeżeli wielomian jest podzielny przed \(\displaystyle{ x^2+1}\) to jest też podzielny przez \(\displaystyle{ x-i \text{ i }x+i}\).
Wystarczy sprawdzić czy wielomian \(\displaystyle{ x^{4n-2}+1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x-i \text{ i }x+i}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2912
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Udowodnij że wielomian...

Post autor: Vax »

Można też indukcyjnie.
frej

Udowodnij że wielomian...

Post autor: frej »

Można też zapisać \(\displaystyle{ \left(x^2 \right)^{2n-1}+1^{2n-1}}\) i zastosować wzór na \(\displaystyle{ a^{2k+1}+b^{2k+1}}\)
lmazurek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2010, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowiec

Udowodnij że wielomian...

Post autor: lmazurek16 »

a czy mozecie mi to wyjasnic krok po kroku??
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6491
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Udowodnij że wielomian...

Post autor: ares41 »

To zależy którym sposobem chcesz robić.
W moim wystarczy zauważyć, że jedyne pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ x^2+1}\) należą do zbioru \(\displaystyle{ \{-i,i\}}\).
Wystarczy więc sprawdzić, czy dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\) wyrażenia
\(\displaystyle{ i^{4n-2}+1 \text{ i } (- i)^{4n-2}+1}\) są równe zero.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Udowodnij że wielomian...

Post autor: kamil13151 »

Wątpię, żeby autor znał liczby zespolone, przeczytałem trochę i chyba wiem jak to trzeba by było dokończyć, skorzystamy z tego, że \(\displaystyle{ i^2=-1}\).

Sprawdźmy czy \(\displaystyle{ i^{4n-2}+1=0}\)

\(\displaystyle{ i ^{2(2n-1)}+1=0 \\
(-1) ^{2n-1} +1=0}\)


\(\displaystyle{ 2n-1}\) dla \(\displaystyle{ n \in N}\) to kolejne liczby nieparzyste, także \(\displaystyle{ (-1) ^{2n-1}=-1}\). Mamy więc \(\displaystyle{ -1+1=0}\) co jest prawdą.

Teraz pozostało nam do udowodnienia \(\displaystyle{ (-i)^{4n-2}+1=0}\)
Przekształcamy na: \(\displaystyle{ (-1)^{4n-2} \cdot i ^{2(2n-1)}+1=0}\) co nam daje: \(\displaystyle{ 1 \cdot (-1)+1=0}\) co też jest prawdziwe.

Także wielomian \(\displaystyle{ x^{4n-2}+1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^{2}+1}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\).

Dobrze?
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6491
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Udowodnij że wielomian...

Post autor: ares41 »

Tak. Można też trochę inaczej.
Wiadomo, że \(\displaystyle{ (-i)^2=-1}\), zatem:
\(\displaystyle{ (-i)^{4n-2}+1= \frac{(-i)^{2(2n)}}{(-i)^2}+1= \frac{1}{-1}+1=0}\)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Udowodnij że wielomian...

Post autor: kamil13151 »

Dzięki, a jak by to indukcyjnie zrobić? Na początku zakładamy, że \(\displaystyle{ x^{4n-2}+1}\) jest postaci \(\displaystyle{ t(x^2+1)}\) ? Potem dla \(\displaystyle{ n+1}\) udowadniamy korzystając z założenia?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2912
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Udowodnij że wielomian...

Post autor: Vax »

Dla \(\displaystyle{ n=1}\) działa, zakładamy, że działa dla pewnego n, czyli \(\displaystyle{ x^2+1 | x^{4n-2} + 1}\), zostaje dowieść, że \(\displaystyle{ x^2+1 | x^{4n+2}+1}\), ale:

\(\displaystyle{ x^{4n+2}+1 = x^4(x^{4n-2}+1)+1-x^4 = x^4(x^{4n-2}+1)-(x^2-1)(x^2+1)}\)

1 składnik z założenia indukcyjnego jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^2+1}\), drugi jak widać również się dzieli.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Udowodnij że wielomian...

Post autor: kamil13151 »

Dzięki
frej pisze:Można też zapisać \(\displaystyle{ \left(x^2 \right)^{2n-1}+1^{2n-1}}\) i zastosować wzór na \(\displaystyle{ a^{2k+1}+b^{2k+1}}\)
Ten wzór masz na samym dole: ... %C5%BCenia
lmazurek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2010, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowiec

Udowodnij że wielomian...

Post autor: lmazurek16 »

no ok, powoli to ogarnaim, tylko czy mozecie mi to wytlumaczyc na poziomie II kl LO, gdyz jestesmy teraz przy wielomianach, tw.bezouta, dzielenie wielomianow, rownania wielomianowe itp., i chodzi mi o to abym mogl to jakos wytlumaczyc przy tablicy, i aby nie bylo niestworzonych rzeczy,


z gory dziekuje;)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5009
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Udowodnij że wielomian...

Post autor: kamil13151 »

Ogólnie te zadanie jest dla poziomu rozszerzonego (albo i wyżej :P), a indukcja jest w 1 LO także powinieneś to umieć. Na sposób ze zespolonymi nie patrz, no chyba, że chcesz się wykazać, a zaraz sprawić zdziwienie ;) Sposób frej'a jest prosty, wystarczy wstawić do tego wzoru i już jest wykazane.
lmazurek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2010, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowiec

Udowodnij że wielomian...

Post autor: lmazurek16 »

doobra wielke dzieki,bo liczb zespolonych jeszcze nie mielismy;p

a czy moglbys mi to przedstawic krok po kroku sposobem frej'a??
ODPOWIEDZ