Witam. Mam wielką prośbę do Was czy moglibyście mi wytłumaczyć o co chodzi w kwantyfikatorach od podstaw ? Mam wieelki problem ze zrozumieniem tego a w poniedziałek ma kartkówkę z tego. Od czego zależy czy wyjdzie prawda czy fałsz.
Na przykład na przykładzie tego zdania:
\(\displaystyle{ \bigvee _{x\in R} (\sqrt{x}=4 \wedge x ^{2}=16)}\)
Proszę bardzo o pomoc.
problem ze zrozumieniem kwantyfikatorów
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 wrz 2011, o 19:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
problem ze zrozumieniem kwantyfikatorów
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, o 18:57 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Kwantyfikator szczegółowy to '\bigvee'.
Powód: Poprawa wiadomości. Kwantyfikator szczegółowy to '\bigvee'.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
problem ze zrozumieniem kwantyfikatorów
To oznacza, istnieje taki iks należący do liczb rzeczywistych, że zachodzą warunki: \(\displaystyle{ \sqrt{x}=4}\) i \(\displaystyle{ x^2=16}\), a czy jest to prawda?
-
- Administrator
- Posty: 34331
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
problem ze zrozumieniem kwantyfikatorów
Kod na kwantyfikator szczegółowy to "exists" \(\displaystyle{ \exists}\) (lub szkolnie "igvee" \(\displaystyle{ \bigvee}\)), a kod na kwantyfikator ogólny to "forall" \(\displaystyle{ \forall}\) (lub szkolnie "igwedge" \(\displaystyle{ \bigwedge}\)).
A samo zrozumienie kwantyfikatorów jest intuicyjne. Jeżeli pytasz się, czy prawdą jest zdanie z kwantyfikatorem ogólnym, to pytasz się, czy rozważana własność MUSI zachodzić. Jeżeli jest ono fałszywe, to znaczy, że własność NIE MUSI zachodzić, czyli MOŻE NIE zachodzić.
Jeśli pytasz się, czy prawdą jest zdanie z kwantyfikatorem szczegółowym, to pytasz się, czy rozważana własność MOŻE zachodzić. Jeżeli jest ono fałszywe, to znaczy, że własność NIE MOŻE zachodzić, czyli MUSI NIE zachodzić.
JK
A samo zrozumienie kwantyfikatorów jest intuicyjne. Jeżeli pytasz się, czy prawdą jest zdanie z kwantyfikatorem ogólnym, to pytasz się, czy rozważana własność MUSI zachodzić. Jeżeli jest ono fałszywe, to znaczy, że własność NIE MUSI zachodzić, czyli MOŻE NIE zachodzić.
Jeśli pytasz się, czy prawdą jest zdanie z kwantyfikatorem szczegółowym, to pytasz się, czy rozważana własność MOŻE zachodzić. Jeżeli jest ono fałszywe, to znaczy, że własność NIE MOŻE zachodzić, czyli MUSI NIE zachodzić.
JK