Czesc wszystkim!!!!!!!!!!!!!
mam zadanie do rozwiązania lecz kłopot jest w tym,ze nie potrafie go rozwiązać:((((((CZY KTOŚ MOGŁBY MI POMÓC???????????????
W OSTROSŁUPIE PRAWIDŁOWYM CZWOROKĄTNYM KĄT POMIĘDZY SĄSIEDNIMI ŚCIANAMI BOCZNYMI WYNOSI 120 STOPNI .ILE WYNOSI KĄT NACHYLENIA ŚCIANY BOCZNEJ DO PŁASZCZYZNY PODSTAWY?
błagam pomóżcie mi-musze to zaliczyć!!!!!!!!!!!!!!!!!![/u][/i]
Oblicz kąt nachylenia ściany do płaszczyzny w ostrosłupi
-
Jessica-Sylwia
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 1 gru 2004, o 16:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Piechcin
-
W_Zygmunt
- Użytkownik

- Posty: 544
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Oblicz kąt nachylenia ściany do płaszczyzny w ostrosłupi
Dane: kąt alfa = 120 stopni
Szukane : kąt beta
-----------------------
Z trójkąta GSE mamy
cos(beta) = |SG|/|EG|
|SG| = a/2
musimy wyznaczyć |EG| w zależności od "a" i "alfa"
|BD| = sqrt(2)*a
Z trójkąta BDF wyznaczymy |FB|.
Ozanaczmy środek odcinka BC prez G1.
Z trójkąta BCE musimy wznaczyć wysokość EG1.
korzystamy z tw. Pitagorasa i wzoru na pole trójkąta,
z jednaj strony to 1/2 * |BC|*|EG1| , z drugiej
pole = 1/2 * |CE|*|BF|
A ponieważ |EG1|=|EG| mamy rozwiazanie.
Mnie wyszło cos(beta)=sqrt(2)/2
Szukane : kąt beta
-----------------------
Z trójkąta GSE mamy
cos(beta) = |SG|/|EG|
|SG| = a/2
musimy wyznaczyć |EG| w zależności od "a" i "alfa"
|BD| = sqrt(2)*a
Z trójkąta BDF wyznaczymy |FB|.
Ozanaczmy środek odcinka BC prez G1.
Z trójkąta BCE musimy wznaczyć wysokość EG1.
korzystamy z tw. Pitagorasa i wzoru na pole trójkąta,
z jednaj strony to 1/2 * |BC|*|EG1| , z drugiej
pole = 1/2 * |CE|*|BF|
A ponieważ |EG1|=|EG| mamy rozwiazanie.
Mnie wyszło cos(beta)=sqrt(2)/2