dodawanie liczb wymiernych

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
Nixur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 20 lip 2006, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

dodawanie liczb wymiernych

Post autor: Nixur »

czy liczba a=0,10100100010000 ... jest wymierna?
Doszedłem, że \(\displaystyle{ a= \frac{1}{10 ^{1} }+ \frac{1}{10 ^{3} }+ \frac{1}{10 ^{5} }+...+\frac{1}{10 ^{ \frac{(n+1) \cdot n}{2} } }+ ...}\)

Każdy z składników sumy jest wymierny, więc pytanie przmi czy suma liczb wymiernych jest liczbą wymierną.

-- 11 września 2011, 11:33 --

Odpowiedz brzmi nie, ale jak wykazać, że to liczba niewymierna?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2011, o 19:17 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

dodawanie liczb wymiernych

Post autor: sigmaIpi »

Masz tu złe mianowniki: powinno być :
\(\displaystyle{ 10^1, 10^3,10^6,10^{10}...}\)
ODPOWIEDZ