dodawanie i odejmowanie pierwiastkow

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
courtney
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy

dodawanie i odejmowanie pierwiastkow

Post autor: courtney »

\(\displaystyle{ 4 \sqrt{2} + 3 \sqrt{8} - 5 \sqrt{32} = ?}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

dodawanie i odejmowanie pierwiastkow

Post autor: aalmond »

Sprowadź do postaci:

\(\displaystyle{ 4 \sqrt{2} + a \sqrt{2} - b \sqrt{2}}\)
courtney
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy

dodawanie i odejmowanie pierwiastkow

Post autor: courtney »

dziekuje za szybka pomoc
ODPOWIEDZ