W trójkącie ABC dane są:

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

W trójkącie ABC dane są:

Post autor: xoyox »

W trójkącie ABC dane są:B=(5,-5),\(\displaystyle{ \vec{BC}=[-4,7]}\), \(\displaystyle{ \vec{AB}=[9,-2]}\)
a)Napisz równanie środkowej \(\displaystyle{ AA_{1}}\)
b)Napisz równanie symetralnej boku AB
c)Oblicz pole i obwód trójkąta ABC
d)Napisz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie
e)znajdź współrzędne środka ciężkości trójkąta ABC
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

W trójkącie ABC dane są:

Post autor: sigmaIpi »

Wyznaczyłeś współrzędne punktów A,b,C? Jakie wyszły?
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

W trójkącie ABC dane są:

Post autor: xoyox »

za chwilę ci napisze bo musze to znalezc;)-- 10 wrz 2011, o 18:00 --c=(1,2) A=(-4,-3)
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

W trójkącie ABC dane są:

Post autor: sigmaIpi »

Dobrze. Teraz co to jest środkowa \(\displaystyle{ AA_1}\)? Ja rozumiem, że chodzi o środkową trójkąta ABC.
Co jest ci potrzebne do jej obliczenia?
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

W trójkącie ABC dane są:

Post autor: xoyox »

środkowa ktora wychodz z punktu A na bok BC
wspolrzedne \(\displaystyle{ A_{1}}\) wyszly mi (3;-1,5)
teraz musze wyznaczyc rownanie prostej AA1 i mam taki uklad rownan
-3+-4a+5
-1,5=3a +b
z tego ukladu sobie wylicze;)
chodzi mi bardziej o nastepne podpunkty
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

W trójkącie ABC dane są:

Post autor: sigmaIpi »

Następne punkty są analogiczne:) Co to jest symetralna?Co jest potrzebne do jej wyliczenia? Co jest potrzebne do wyliczenia obwodu i pola? Gdzie leży środek okręgu opisanego? Gdzie leży środek ciężkości?
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

W trójkącie ABC dane są:

Post autor: xoyox »

jak bym wiedziala to bym nie prosila o pomoc;)
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

W trójkącie ABC dane są:

Post autor: sigmaIpi »

Odpowiedź na te pytania można znaleźć choćby w wikipedi lub podręczniku
ODPOWIEDZ