Przekształcenie wzoru

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
cdrom12345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skarżysko

Przekształcenie wzoru

Post autor: cdrom12345 »

Witam. Dostałem zadanie z przekształcania wzorów i nie mogę go rozwiązać
\(\displaystyle{ a \cdot \frac{b}{c}-b=d+e}\) Wyznacz \(\displaystyle{ a \text{ i } c}\) Proszę o szybką pomoc.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, o 11:17 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Przekształcenie wzoru

Post autor: bartek118 »

Przenieś \(\displaystyle{ b}\) na drugą stronę i pomnóż obustronnie przez odwrotność ułamka \(\displaystyle{ \frac{b}{c}}\). Oczywiście zakładam, że \(\displaystyle{ b \neq 0}\) i \(\displaystyle{ c \neq 0}\).
ODPOWIEDZ