równanie różniczkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
mlekomir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: słupsk

równanie różniczkowe

Post autor: mlekomir »

Dane jest zagadnienie początkowe:

\(\displaystyle{ xy'=2y-2x \\ y(1)=1}\)

potrzebne mi jest rozwiązanie szczególne i ogólne (mecze się z tym troszkę i nic nie mogę wymyśleć :/ )

ps. jak się znajdzie jakaś dobra osoba co rozwiąże, to proszę jeszcze o tok rozwiązywania jak można a i to mój pierwszy wątek, więc proszę o wyrozumiałość :F
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2011, o 12:56 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Temat umieszczony w złym dziale.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie różniczkowe

Post autor: »

Podziel równanie stronami przez \(\displaystyle{ x}\), a następnie podstaw \(\displaystyle{ u=\frac yx}\)

Q.
mlekomir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: słupsk

równanie różniczkowe

Post autor: mlekomir »

podzielilem przez x i mam

\(\displaystyle{ y'=2 \frac{y}{x} -2}\)

no to teraz biore sie za podstawienie

\(\displaystyle{ y'= 2u-2}\) ??

nie wiem co zrobic z y'
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie różniczkowe

Post autor: »

Jeśli \(\displaystyle{ u=\frac yx}\), to \(\displaystyle{ y=ux}\). Jeśli zróżniczkujesz obustronnie ostatnią równość to ze wzoru na pochodną iloczynu otrzymasz:
\(\displaystyle{ y'=u'x + u}\)

Q.
mlekomir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: słupsk

równanie różniczkowe

Post autor: mlekomir »

różniczkuje

\(\displaystyle{ y'=(ux)'}\)
to
\(\displaystyle{ (ux)'=u'x+ux'}\) ?

wiec czemu Ci wyszło
\(\displaystyle{ u'x+u}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie różniczkowe

Post autor: »

\(\displaystyle{ (x)' = 1}\)

Q.
mlekomir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: słupsk

równanie różniczkowe

Post autor: mlekomir »

pozniej podstawiam y'?

\(\displaystyle{ u'x+u=2u-2}\)
\(\displaystyle{ u'x=u-3}\) ?

tak ma byc?
ODPOWIEDZ