Chciałam prosić o sprawdzenie, czy wyszły mi dobre wyniki, a jeśli nie, to jakie są poprawne, to wtedy policzę jeszcze raz:)
\(\displaystyle{ a _{n} =\left( 1- \frac{1}{2n} \right) ^{5n-3} =e ^{- \frac{5}{2} }}\)
\(\displaystyle{ a _{n} = \left( \frac{3n-5}{3n} \right) ^{2n}=e ^{- \frac{10}{3} }}\)
\(\displaystyle{ a _{n} =\left( \frac{2n+1}{2n-3} \right) ^{2n-2} =e ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a _{n} =\left( \frac{n-1}{n+3} \right) ^{3n} =e ^{-12}}\)
\(\displaystyle{ a _{n} =\left( \frac{n+2}{n+5} \right) ^{7n-3} =e ^{-24}}\)
\(\displaystyle{ a _{n} =\left( \frac{n-3}{n+4} \right) ^{3n+2} =e ^{-19}}\)
Z góry dziękuję!:)
granice ciągów
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
granice ciągów
tu ma być \(\displaystyle{ e ^{4}}\)aga1990 pisze: \(\displaystyle{ a _{n} =\left( \frac{2n+1}{2n-3} \right) ^{2n-2} =e ^{2}}\)
\(\displaystyle{ e^{-21}}\)aga1990 pisze: \(\displaystyle{ a _{n} =\left( \frac{n+2}{n+5} \right) ^{7n-3} =e ^{-24}}\)
\(\displaystyle{ e^{-21}}\)aga1990 pisze:\(\displaystyle{ a _{n} =\left( \frac{n-3}{n+4} \right) ^{3n+2} =e ^{-19}}\)
Reszta dobrze (pomijając dziwny zapis), jeśli się gdzieś w przepisywaniu nie pomyliłem. Tak na przyszłość polecam